Kultura
HUMANITARNI KONCERT HNK U OSIJEKU: "LIPANJSKA OPERNA NOĆ"

Kupnjom ulaznice pomažete Društvu za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama
Objavljeno 19. lipnja, 2018.

Iako tradicionalan na kraju svake kazališne sezone, popularni humanitarni koncert solista, zbora i orkestra HNK u Osijeku - Lipanjska operna noć, ove godine mijenja koncept pa će umjesto od svega po malo, ove godine imati osnovnu temu: filmska glazba. Ideja je to intendanta Božidara Šnajdera i ravnatelja Opere Filipa Pavišića, koju je dirigent Mladen Tutavac s oduševljenjem prihvatio.


Upravo je maestro Tutavac i sam strastveni zaljubljenik odabrao skladbe koje su popularne i publici poznate, a tako će nastojati i u budućim sezonama, kako bi bili drukčiji i zanimljiviji, rekao je na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji. Posebice je intendant ponosan što će cijeli prihod od prodaje ulaznica (ali i donacija) biti uplaćen Društvu za pomoć osobama sa intelektualnim teškoćama, koje u Osijeku djeluje od 1958., a voditeljica mu je Svetlana Marinković. Svjestan je Šnajder da im neće riješiti probleme, ali će im svakako pomoći. Primjerenim su se iznosima akciji već odazvali Grad i Županija.


Mladen Tutavac, pod čijim će ravnanjem solisti: Ivana Medić, sopran, Sanja Toth, sopran, Filip Hozjak, tenor te vokalni ansambl: Stefany Findrik, Gordana Kalmar, Davor Solanović i Tomislav Moržan izvoditi skladbe, odabrao je djela najvećih filmskih skladatelja 20. i 21. stoljeća. Koncert (u Osijeku, u dvorištu Eurodoma ili u HNK u slučaju kiše, koji se održava u srijedu, 20. lipnja, u 21 sat) otvara glazba iz filma "Jurski park" velikog Johna Williamsa, koji često sklada za filmove Stevena Spielberga, a koje se - kao i mnoge druge - nerijetko izvode i na koncertnim pozornicama, tj. žive i izvan filmskog platna. Bit će tu i tema iz "Titanica", Zimmerova glazba iz filma "Pirati s Kariba", ali i šest nastavaka "Ratova zvijezda" potom Shoreova Simfonijska suita iz filma "Gospodar prstenova", Zimmerova glazba iz "Gladijatora", a nisu izostavili ni kultnog Ennia Morriconea (oboa solo: Dejan Činčurak)...


U ime Društva, na inicijativi, podršci, toplini i razumijevanju zahvalio je Davor Pavelić(otac djeteta s poteškoćama), ali i voditeljica Marinković, koja je napomenula kako se Društvo od osnutka bori za priznavanje prava pozicije u društvu osoba s teškoćama. Uz podršku Saveza osoba s intelektualnim teškoćama, ali i društvo, jače djeluju.

Planirano za utorak, 18. lipnja, gostovanje u Vinkovcima odgođeno je zbog mogućih vremenskih neprilika. Narcisa VEKIĆ

Najavljene su izvedbe u Osijeku (20.6.), Tuzli (27.6.) i Karlovcu (3.7.), a cijena ulaznice je 50 kuna
Možda ste propustili...

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

Najčitanije iz rubrike