Novosti
BERNARDIĆEVI POBORNICI I OPONENTI ZA SADA IZJEDNAČENI

Osječko-baranjski SDP: Hajduković i Štaba u drugom krugu izbora
Objavljeno 18. lipnja, 2018.

Članovi SDP-a u Osječko-baranjskoj županiji za tjedan dana morat će izići na drugi krug izbora. Naime, dosadašnji čelnik te županijske organizacije Domagoj Hajduković, saborski zastupnik i međunarodni tajnik stranke, nije uspio izboriti treći mandat u prvom krugu. U drugom krugu izazivač će mu biti Dalibor Štaba, predsjednik Općinske organizacije SDP-a Đurđenovac, koji slovi za favorita predsjednika stranke Davora Bernardića. Treći kandidat bio je Đakovčanin Josip Matkov, član Glavnog odbora SDP-a.

SDP-ovci su u subotu birali stranačko vodstvo u šest županija i Gradu Rijeci, a u nedjelju su pred biračke kutije SDP-ovci izišli u još četiri županije i u Zagrebu. Od početka lokalnih izbora u SDP-u, održani su u devet županija i Gradu Rijeci. Rezultati do sada održanih unutarstranačkih izbora pokazuju da je “teren podijeljen” oko načina na koji predsjednik SDP-a Davor Bernardić i njegovi suradnici vode stranku.

U subotu je u Brodsko-posavskoj županiji, premda se natjecalo četvero kandidata, u prvom krugu pobijedila Marina Opačak Bilić, koja se percipira kao Bernardićeva kandidatkinja. U SDP-u Ličko-senjske županije treći put mandat je dobio Tomislav Zrinski, a u unutarstranačkim strujanjima smatra se bliskim šefu stranke. Na čelo Šibensko-kninskog SDP-a došao je Joško Šupe, koji je dobio dvostruko više glasova od Bernardićeva kandidata Igora Meića.

U Primorsko-goranskoj županiji, kao jedini kandidat, mandat je potvrdio Zlatko Komadina, koji se smatra ocem “projekta Bernardić”, premda je posljednjih mjeseci sklon vrlo kritički progovoriti o Bernardićevoj vladavini, pogotovo na zatvorenim stranačkim forumima. Jedini kandidat za čelnika u Istarskoj županiji bio je dosadašnji predsjednik Vili Bassanese, a za reizabranog predsjednika poznavatelji unutarstranačkih prilika reći će da ne pripada ničijoj struji te da je “svoj, ali pragmatičan.” Bassanese je gradonačelnik Umaga kojim vlada u koaliciji s HDZ-om.

U Gradu Rijeci, nakon osmogodišnjeg vodstva Vojka Obersnela koji se nije kandidirao, pobijedio je Marko Filipović, za kojega kažu da je “kompromisni kandidat Obersnela i Komadine.” Nasuprot njemu bio je Vuk Prica, za kojeg se smatralo da je kandidat Željka Jovanovića koji je javno kritičan prema Bernardiću, no Prica je odbacivao takva tumačenja.

Prošlog vikenda na čelu županijskih organizacija Krapinsko-zagorske te Zagrebačke županije mandate su potvrdili Siniša Hajdaš Dončić i Mihael Zmajlović, obojica članovi Predsjedništva SDP-a na nacionalnoj razini i saborski zastupnici, koje se, međutim, ne svrstava među ljude od posebnog Bernardićeva povjerenja. Treći mandat na čelu SDP-a Zadarske županije uzela je Renata Sabljar Dračevac koja se ubraja u Bernardićevu ekipu.

SDP-ovci Virovitičko-podravske županije svoje čelništvo birat će 24. lipnja, dok će članstvo Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske, Karlovačke županije i Vukovarsko-srijemske županije na izbore 30. lipnja. U Vukovarsko-srijemskoj županiji izbori su izazvali i probleme Bernardiću jer su se trojica SDP-ovih općinskih načelnika pobunila zbog kandidature Željka Sabe.

Odluka o izborima za Splitsko-dalmatinsku županiju još nije donesena, očekuje se da će biti poznata 17. lipnja nakon što se održe kotarski izbori u Splitu. S obzirom na to da je središnjica SDP-a raspustila Županijsku organizaciju Požeško-slavonske županije zbog međusobnih sukoba i odljeva dijela članstva, tamošnji izbori su otkazani. D.Pav./H

Maras na čelu zagrebačkog SDP-a

U drugom krugu izbora za predsjednika zagrebačkog SDP-a Gordan Maras dobio je 843 glasa, a njegov protukandidat Denis Hrestak 752. Denis Hrestak za N1 televiziju potvrdio je da je Gordan Maras pobjednik unutarstranačkih izbora u zagrebačkoj podružnici SDP-a. “Pružam ruku suradnje svim protukandidatima na izborima, idemo prema ujedinjenju stranke, treba zaustaviti podjele i međusobne obračune i nakon toga idemo u borbu za osvajanje vlasti u Gradu Zagrebu", rekao je Hrestak u nedjelju. Maras u predizbornim izjavama nije bio tako integrativan, pa je i prije nego što su rezultati bili poznati izjavio kako su "ovo najvažniji izbori u SDP-u u posljednjih 10 godina, pokazat ćemo kao stranka hoćemo li se oduprijeti klijentelizmu i oportunizmu i je li moguće da predsjednika izaberete, a da ljudi uopće za njega nisu čuli", izjavio je Maras.