Mozaik
DANI HRVATSKOG FILMA

"Život od milijun dolara" prikazan je u kinu Tuškanac
Objavljeno 17. lipnja, 2018.

Dugometražnim dokumentarnim filmom Roberta Tomića Zubera "Život od milijun dolara", u čijem je fokusu nesretni epilog humanitarne akcije za Noru Šitum u pravnoj i medijskoj bitci njezinih roditelja i udruge Hrabro dijete, nastavljen je u nedjelju u kinu Tuškanac natjecateljski program ovogodišnjih Dana hrvatskog filma (DHF).


Opredijeljen, ali empatičan, istraživački i potresan "Život od milijun dolara" još je jedna studija o neprilagođenosti hrvatskog zakonodavstva koje otvara prostor nehumanim manipulacijama, navode u priopćenju organizatori 27. Dana hrvatskog filma.

 

Uz novi Zuberov film, prikazana su i dva namjenska rada "Bamwise - Fury" animatorice Katrin Novaković i spot za pjesmu Nine Romić "Sad kad je gotovo". Od 17 sati u istom kinu na rasporedu je bio Natjecateljski program 5, koji je donio dva rada o nastanku filmskog djela iz Blankove edukativne produkcije (Izrez slike i Scenarij) u režiji Marka Bičanića i Karla Voriha, dugometražni dokumentarni film Bojane Burnać o rekorderu u ronjenju na dah Goranu Čolaku "Moj život bez zraka" te animirani i djelomično eksperimentalni film Darka Vidačkovića "Samo plivanje". Program Kina Tuškanac prikazao je dokumentarac "Glasnije od oružja" Miroslava Sikavice, prošlogodišnjeg pobjednika DHF-a, koji se kroz svjedočenja protagonista prisjeća ratno-propagandne estradne umjetnosti. Tu je i animirani rad "Bijela vrana" Mirana Miošića - adaptacija slikovnice s temom obitelji. Program u Tuškancu zaključili su filmovi "Izvan okvira" i "Playing Men" Matjaža Ivanišina, studija maskuliniteta kroz prikaz različitih sportskih i društvenih igara u više zemalja, a u dokumentarcu "Perspektivan" publika je vidjela novinara, scenarista i književnika Antu Tomića u autoironičnom autoportretu njegova sina Andrije. "Footnote to Holy" eksperimentalni je film Sendi Bakotić, osobno putovanje kroz privilegije i manjkavosti studentskog života. Na programu je bila i projekcija posvećena junacima hrvatskim animiranim serijalima "Maxi Catu", "Ptici i crveku", "Inspektoru Maski", "Malim letećim medvjedima" i "Profesoru Baltazaru". Na Ljetnoj pozornici Tuškanac, nakon animiranog klasika "Mačke" Zlatka Boureka, uslijedilo je Natjecanje 7 s dokumentarcem Josipa Lukića "Majči" te filmom Matije Vukšića "Čistačica". Prikazan je i eksperimentalni rad Leona Rizmaula "Zarobljeni u stroju" te najavni film FMFS-a 2017. godine u režiji Rina Barbira.Tanja Kvorka

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike