Objavljeno 18. lipnja, 2018.
Sudjelovao je na Colombia Barista & Farmer Coffe Realty Showu, gdje je izabran među deset svjetskih barista
U kultnom okupljalištu mladih ''Manufaktura bar'' Vinkovci gostovao je Matija Matijaško (27) iz Osijeka, profesionalni barist koji je sudjelovao na Colombia Barista & Farmer Coffe Realty Showu, gdje je izabran među 10 svjetskih barista, te je edukativni program koji je prošao u showu prenio iz regije Huilu u "Manufaktura bar" u Vinkovcima.
Mnogi posjetitelji tako su imali jedinstvenu priliku kušati kolumbijsku kavu koja nam stiže izravno s plantaža. Kako je sve počelo, kako je bilo u Kolumbiji te o dojmovima razgovarali smo s Matijom u vrijeme boravka u Vinkovcima.
- Počeo sam prije četiri godine kao konobar u jednom ugostiteljskom objektu. Uvijek me zanimalo crtanje u kavi, a prije toga nisam ni volio kavu, niti sam je pio, što je dosta zanimljivo. Krenuo sam s osnovnim tečajevima gdje se uče osnove crtanja u kavi i upoznao sam svog mentora Domagoja Trusića iz Rijeke i krenuo sam s ozbiljnijim tečajevima. Moj mentor Domagoj Trusić rekao mi je da će se u kolumbijskoj kavi osjetiti aroma suhe marelice, što je za mene bilo nemoguće. Pričamo o kavi i sad očekuješ da osjetimo suhe marelice, kušao sam tu kavu i stvarno se osjeti suha marelica. Nakon toga sam shvatio da kava nije samo kava, nego da je to puno više i tako sam krenuo u cijelo istraživanje oko kave - ispričao je Matija o svojim početcima.
Matija Matijaško sudjelovao na Colombia Barista Farmer Showu, koji nije reality show kao Big Brother, nego reality show u kojemu sudionici realno doživljavaju što farmer radi.
- Prošle godine u lipnju u Budimpešti je bio casting na kojemu smo snimali video i nakon toga su ljudi morali lajkati na Facebooku i tko je imao više lajkova, išao je u drugi krug. Odabrano je samo deset ljudi iz cijelog svijeta, ja sam bio 14., no stručni žiri me je prepoznao i tako sam uspio upasti u deset odabranih. Bio sam jedini iz Hrvatske, a ovo je četvrta sezona tog reality showa - rekao je Matijaško i dodaje da će mu deset dana života kao farmer dugo ostati u sjećanju jer je to prije svega veliki doživljaj.
- Živjeli smo u bungalovima i živjeli smo stvarni život kolumbijskih farmera. Svakoga dana posjećivali smo jednu farmu gdje smo išli brati kavu, pratili smo proces sušenja kave, fermetiranje, sve ono što mi ne vidimo, pa sve do šalice kave. Iskustva koja sam stekao tamo su prije svega emotivna, jer nakon toga moraš više cijeniti kavu, kao i same ljude koji idu brati kavu. Plantaže kave i farme su od 1200 metara nadmorske visine pa do 2200 metara. Mi smo bili na jednoj farmi koja je na 1800 metara i tu je dosta strmo, odnosno imali smo osjećaj da ne možemo stajati. Žene su išle s nama brati kavu i to je strašno, jer se na tim padinama jedva stoji, a ja sam pao više puta. Oni za kilogram nabrane kave dobiju samo 30 centi - ispričao nam je Matijaško.
Vinkovački ''Manufaktura bar'' vlasnika Ivana Mlivića imao je čast da se u njemu posluži kava koja je trenutačno najsvježija kava u Hrvatskoj, jer je donesena izravno s farme, a pržena je 2. lipnja ove godine. To je bila prilika da ljudi u Vinkovcima isprobaju nešto novo i drugačije.
- Ljudi koji su popili tu kavu, prvo su rekli da je malo čudna, no potom i da je jako dobra. Predstavili smo im više aroma kave, što je naišlo na veliko zadovoljstvo okupljenih u Vinkovcima - rekao je Matijaško, koji je inače i osnivač udruge ljubitelja kave koja se bavi promicanjem kvalitete ispijanja i pripremanja kave. Prvotna uloga ove udruge je pomoć pri lakšem zaposlenju za zanimanje barist. U sklopu udruge Matijaško organizira tečajeve za osposobljavanje konobara za rad na caffe-aparatu. Mario Kokaj
okvir 1