Regija
DVANAESTO NATJECANJE U KUHANJE FIŠA U PLETERNICI

Nabolji fiš skuhao Josip Antolović
Objavljeno 17. lipnja, 2018.

PLETERNICA

I ove godina održana je tradicionalna, dvanaesta Fišijada u Pleternici koja je okupila četrdesetak majstora slavonskog nadaleko poznatog specijaliteta iz kotlića - fiš-paprikaša.

Natjecatelja u kuhanju te slavonske delicije ove je godine bilo iz svih pet slavonskih županija, domaće Požeško-slavonske županije, zatim iz Osječko-baranjske, te Virovitičko-podravske, Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije, ali došle su i dvije ekipe iz dviju Hrvatskoj susjednih zemalja, i to iz Bosne i Hercegovine, točnije iz grada Vareša, i Srbije, točnije Vojvodine - grada Bačke Palanke.

Ovogodišnju, jako dobro posjećenu pleterničku fišijadu otvorila je pleternička gradonačelnica Antonija Jozić u društvu zamjenika gradonačelnice Domagoja Katića.

Sva tri prva mjesta, prema ocjeni stručnog suda, otišla su u Brodsko-posavsku županiju, i to odličnim kuharskim ekipama iz naselja Beravaca, Oriovca i Velike Kopanice.

Prvo mjesto i ove je godine, za najbolje skuhani fiš-paprikaš, pripalo dobro poznatom majstoru kotlića Josipu Antoloviću iz Beravaca, drugo Danijelu Boraniću iz Oriovca, a treće mjesto pripalo je Josipu Kitanoviću iz Velike Kopanice. I ovogodišnja fišijada, na kojoj se tražila porcija više, bila je održana u organizaciji "Pleterničkih čoraka", Grada Pleternice i pleterničke Turističke zajednice.

Josip Antolović iz Beravaca, pobjednik na brojnim natjecanjima u kuhanju ne samo fiš-paprikaša već i čobanca diljem Slavonije i šire, i na ovogodišnjoj fišijadi ponovio je kako nema nikakve tajne u kuhanju fiša-paprikaš. Kako kaže, samo vam je potrebna: riba, vatra, voda i paprika. Rekao je i kako treba znati kada dodavati koji od začina i paziti u kojem omjeru.

Iz razgovora s njim doznali smo da je možda jedna od najvećih tajni kuhanja fiš-paprikaša crvena vrba za koju fiš-majstor Josip Antolović kaže kako upravo ta vrsta drveta daje onu kratku i brzu vatru koja je potrebna da bi se skuhao dobar fiš-paprikaš. Kroz šalu je prvak u kuhanju fiš-paprikaša dodao kako je, prema njegovim riječima, "skuhati dobar fiš-paprikaš tako jednostavno, a tako komplicirano."

Po dovršetku kuhanja fiš-paprikaša i proglašenja ovogodišnjih kuharskih pobjednika nastavilo se s neobičnim i šaljivim igrama u kojima su sudjelovali predstavnici gotovo svih mjesnih odbora s područja grada Pleternice kojima su se priključile i ekipe iz Vareša i Bačke Palanke. AGM Kruna

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike