Regija
RADOM DO STRASBOURGA I BRUXELLESA

Gimnazija Vukovar ambasador je Europskog parlamenta
Objavljeno 18. lipnja, 2018.
Status ambasadora EP-a ove je godine dobilo još 11 škola u Hrvatskoj

VUKOVAR

Gimnazija Vukovar od prošle školske godine ima status škole ambasadora Europskog parlamenta. Sve je počelo u siječnju 2016. godine, kada je profesorica geografije Nataša Vinković vidjela na internetu poziv za prijavu za prednatjecanje za Euroscolu, natjecanje na kojemu učenici debatiraju o određenim temama vezanima uz Europsku uniju. Na prednatjecanju u Osijeku bili su jedna od četiriju škola koje su dobile kvotu za odlazak u Strasbourg, gdje je u travnju iste godine održano natjecanje.

- Dva su naša učenika ušla u finale i ubrzo nas je Ured europskog parlamenta u Hrvatskoj pozvao da budemo jedna od 15 škola ambasadora u našoj zemlji. Nismo znali što nas točno očekuje, no cilj je bio podizanje razine osviještenosti među mladima o EU-u kroz aktivan rad i učenje te upoznavanje mladih o ulozi EU-a u našim životima - rekla je Vinković i dodala kako je status ambasadora Europskog parlamenta ove godine dobilo još 11 škola, a iduće će ih godine dobiti još 25 škola u Hrvatskoj.

U provedbi aktivnosti dobili su odriješene ruke, s tim da im je bilo zadano kako moraju imati infopult u školi i provesti šest modula, kroz plakate, radionice ili predavanja. Također su imenovali učenike, odnosno mlađe ambasadore koji će se time baviti. Prošle su godine module prezentirali u okviru europskog ponedjeljka u Spajalici Gradske knjižnice Vukovar, a ove su školske godine odlazili u osnovne škole.

- Obilježavamo sve značajnije datume i trenutno je uključeno više od 30 učenika. Sve aktivnosti redovito objavljujemo na društvenim mrežama - Facebooku, Instagramu i Twiteru, a imamo i Youtube kanal s više od 50 videouradaka koje učenici sami rade. Javljaju nam se i druge škole koje se žele uključiti u projekt, potaknute našim rezultatima - pojasnila je voditeljica programa prof. Vinković te je istaknula kako učenici aktivnosti nemaju u okviru nastave nego ih obavljaju u slobodno vrijeme te su tako prikupili više od 600 volonterskih sati.

Zahvaljujući odličnom radu i rezultatima na različitim natječajima, gimnazijalci su dva puta posjetili Strasbourg i četiri puta putovali u Bruxelles, što drže najboljom nagradom za svoj rad. Jedno od putovanja bilo je rezultat osvajanja prvog mjesta na natječaju o temi "Pametni potrošači energije". Redovito preko Skypea komuniciraju s našim europarlamentarcima, koji su im, kako ističu, dostupni i spremni sudjelovati u programima koje organiziraju. Dragana Korpoš

Obrazovanje je više od nastave u učionici
Gimnazijalci su obilježili niz važnih datuma, volontirali u socijalnoj samoposluzi, posjetili Dom za starije i nemoćne, davali instrukcije učenicima prvog razreda, prezentirali svih 28 članica EU-a te obrađivali aktualne teme. Njihovo iskustvo govori kako se obrazovanje više ne može svesti samo na 45 minuta nastave u učionici, nego znanja najbolje stječu kada se sami angažiraju na temama koje ih zanimaju. Prilikom putovanja vezanih uz "Euroscolu" do izražaja dolazi njihovo znanje stranih jezika budući da su im sve aktivnosti prezentirane na engleskom, njemačkom ili francuskom jeziku. Značajno je i to što su im putovanja besplatna, a osim Strasbourga i Bruxellesa, obišli su i niz europskih gradova i upoznali se s njihovom poviješću i aktualnim uvjetima za život i obrazovanje.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca