Regija
SPOMEN NA SUDIONIKE KRIŽNOG PUTA I MJEŠTANE NAŠIČKIH I SUSJEDNIH SELA

Komemoracija za žrtve
na gubilištu Crni potok
Objavljeno 17. lipnja, 2018.

NAŠICE

Na spomeničkom prostoru gubilišta šume Crni potok u Zoljanu, održana je komemoracija u spomen na žrtve iz Našica i okolice pogubljene 1945. godine. Na mjestu spomen-kosturnice održana je misa koju je u koncelebraciji brojnih svećenika predvodio fra Franjo Tomašević. Nakon mise, članovi obitelji ubijenih, predstavnici udruga te izaslanstva Ministarstva branitelja predvođeno pomoćnikom ministra Stjepanom Sučićem, Osječko-baranjske županije na čelu s potpredsjednikom Županijske skupštine Ivicom Čemeom te Grada Našica na čelu s gradonačelnikom Josipom Miletićem, položili su vijence i upalili svijeće. Miletić je istaknuo kako su ubijeni samo zato jer su sanjali slobodnu i nezavisnu Republiku Hrvatsku.

Izrazivši najdublju sućut članovima obitelji stradalih, predsjednik ogranka Udruge Hrvatski domobran Našice Željko Tomić, podsjetio je na masovne likvidacije vojnika i civila,ubijenih u lipnju i srpnju 1945. na Crnom potoku. Nakon rata, osobito poslije bleiburške tragedije, na stotine sudionika križnoga puta kao i mnoge nevine ljude, uglavnom civile, iz našičkih i susjednih sela doveli su na ovaj "sud" u Crni potok i tu im s lažnim svjedocima presudili i potom ih ubili. Na temelju dosadašnjih spoznaja smaknuća su izvedena najmanje četiri puta, a pripisuju se pripadnicima KNOJ-a (Korpus narodne obrane Jugoslavije).

- Bili su na križnom putu i na ovaj šumski prostor dovođeni su vezani žicom. Osuđeni su i ubijeni bez sudskog procesa i mogućnosti obrane. Ubijani su vatrenim oružjem, ali i motikama, vilama i sjekirama koje su pronađene u šumi i u Crnom potoku. Iskazi očevidaca otkrivaju da se Crni potok za kišnih dana pretvarao u krvavi potok - rekao je Tomić i dodao kako ovaj događaj kao i mnogi drugi iz 2. svjetskog rata i Domovinskog rata u kojemu su stradali civili, opomena da se takvo što nikada ne ponovi. Komemorativnu svečanost prigodnim pjesmama uveličao je Kazimir Mikašek i crkveni zbor. S. Fridl

Možda ste propustili...

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

Najčitanije iz rubrike