Novosti
“JNA U RATOVIMA U HRVATSKOJ I BIH”

Dokazi o stvaranju zločinačke vojske
Objavljeno 18. lipnja, 2018.

Beogradski Fond za humanitarno pravo, koji u Srbiji ima puno neprijatelja jer otvoreno govori o temama o kojima se u Srbiji ne smije govoriti, napravio je opsežan dosje, s više od stotinu stranica uz brojne dokumente, o ulozi Jugoslavenske narodne armije u ratovima u Hrvatskoj i BiH.

- Tema dosjea uloga je JNA u ratovima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i njezina transformacija iz jugoslavenske u srpsku vojsku. Riječ je o dosad najopsežnijem dosjeu FHP-a, koji obuhvaća razdoblje od kraja 80-ih prošlog stoljeća pa sve do svibnja 1992. i bavi se pripremom JNA i političkih struktura SFRJ i Srbije za ratove, kao i sudjelovanjem JNA u sukobima i njezinim doprinosom ostvarenju ratnih ciljeva vodstava Republike Srbije, Republike Srpske Krajine i Republike Srpske – navodi Časlav Ninković, koordinator projekta FHP-a, dodajući kako su u uvodnom dijelu predstavljene činjenice o razvoju krize u bivšoj Jugoslaviji i koraci koje je poduzimalo vodstvo Republike Srbije na čelu sa Slobodanom Miloševićem u preuzimanju nadzora nad JNA, kako bi je iskoristio za ostvarenje svojih ratnih ciljeva. Dosje nadalje prikazuje ulogu JNA u ratu u Hrvatskoj, a potom u ratu u BiH.

U prvom dijelu, gdje se analizira uloga JNA u ratu u Hrvatskoj, predočeni su dokazi o dvije faze njezina djelovanja. U prvoj zajednička je vojska razdvajala sukobljene strane i stvarala tampon-zone između njih, a u drugoj JNA se otvoreno stavila na srpsku stranu, topnički napadala hrvatske gradove i zajedno s postrojbama Milicije Krajine i paravojnim srpskim skupinama sudjelovala u borbama protiv oružanih snaga Republike Hrvatske i napadima na slabo branjena ili nebranjena sela.

U prvim mjesecima 1992. nakon povlačenja srpske vojske iz Hrvatske glavno područje aktivnosti je u BiH, pa se u drugom dijelu najnovijeg uratka FHP-a opisuje kako je JNA na početku rata u BiH sudjelovala u zauzimanju bosanskohercegovačkih općina, kao i u Hrvatskoj, na srpskoj strani i u suradnji sa Srpskom demokratskom strankom iz BiH, a rezultat je da su općine što su ih zauzele postrojbe JNA i razne stranačke, dragovoljačke pravavojne formacije postale su dio ratnog teritorija Republike Srpske.

U svakom od primjera akcija JNA u Hrvatskoj i BiH opisan je obrazac napada, imenovane su postrojbe koje su sudjelovale u tom napadu i predstavljeni su dokazi o počiniteljima zločina iz redova JNA i srpskih postrojbi koje su s njom sudjelovale u akcijama, a tu su i dokazi o ulozi JNA u naoružavanju srpskih paravojnih formacija u Hrvatskoj i BiH uoči sukoba te o pomoći koju je pružala novoformiranim srpskim vojskama u Hrvatskoj i BiH nakon što su jedinice JNA službeno povučene iz tih država.

Dosje FHP-a donosi faksimile vojnih dokumenata iz kojih je razvidno kako su nakon povlačenja JNA iz BiH u svibnju 1992. njezine postrojbe jednostavno promijenile ime i postale dio Vojske Republike Srpske, ne mijenjajući zapovjednu strukturu, brojnost i naoružanje. Tako je novoformirana vojska bosanskih Srba startala sa znatno snažnijih pozicija nego bilo koja druga vojna struktura u BiH.M.Flego

TEŠKO DO DOKUMENATA

Na predstavljanju desetog dosjea FHP-a među četiri predstavljača bio je i Dejan Jović, profesor Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i Beogradu, koji je konstatirao kako u svim državama bivše zajedničke države postoji praksa “vrlo selektivne interpretacije” događaja iz bliske povijesti “pri čemu se činjenice skrivaju ili iskrivljuju” i u tome je, prema njemu, važnost Haškog tribunala, jer su zahvaljujući njemu mnogi dokumenti koji bi ostali tajna postali dostupni javnosti. Jović je objasnio kako je JNA tema koju je teško istraživati jer je ta vojska imala svoja pravila i teško je doći do dokumenata.

Možda ste propustili...