Novosti
ISTRAGA PROTIV HRVATA I DVA SRBINA

Digli u zrak katoličku crkvu u Erdutu 1991.
Objavljeno 17. lipnja, 2018.

Zbog uništavanja katoličke crkve u Erdutu 1991. godine osječko Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je istragu protiv dva srpska državljanina u dobi od 53 i 80 godina te protiv 57-godišnjeg Hrvata.

Odvjetništvo sumnjiči trojku da je 25. rujna 1991. u Erdutu, tijekom oružane agresije JNA i paravojnih formacija iz Srbije te naoružanih paravojnih postrojbi dijela lokalnog srpskog stanovništva na ustavnopravni poredak Hrvatske, na privremeno okupiranom području istočne Slavonije počinila kazneno djelo uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika. Dva su se srpska državljanina i Hrvat, kao pripadnici paravojne formacije Srpska dobrovoljačka garda, svjesni da se na okupiranim područjima Hrvatske masovno i organizirano uništavaju kulturni, povijesni i vjerski objekti kao dio baštine hrvatskog naroda radi zatiranja obilježja o opstojnosti i identitetu Hrvata na tim prostorima, dovezli vojnim vozilom koje je koristila njihova postrojba pred katoličku crkvu Svih svetih, sagrađenu tijekom 19. stoljeća, te iz vozila iznijeli veću količinu eksploziva i rasporedili ga po unutrašnjosti crkve.

Pripremili su eksploziv za detoniranje i aktivirali ga s odgodom eksplozije nakon čega su istrčali, ušli u vozilo i pobjegli. Odmah potom uslijedila je snažna eksplozija, pri čemu je navedena crkva gotovo potpuno uništena. S. Lacić

Možda ste propustili...

TVRTKA ĐURO ĐAKOVIĆ SPECIJALNA VOZILA

Nova uprava

MINISTAR TRGOVINE PETER SZIJJARTO:

Mađarska i RH trebaju zajedno kupovati plin

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAD TRGOVAČKIH LANACA ZA BLAGDANE

Radnicima u trgovini više neradnih dana

2

OKONČATI NEDOVRŠEN POSAO

Ustav krojen po mjeri dvije osobe tempirana je bomba

3

U HRVATSKU SE VRATIO TIM KOJI JE POMAGAO NAKON POTRESA

Pet hrvatskih građevinskih inženjera procijenilo 68 građevina u Albaniji