Novosti
ISTRAGA PROTIV HRVATA I DVA SRBINA

Digli u zrak katoličku crkvu u Erdutu 1991.
Objavljeno 17. lipnja, 2018.

Zbog uništavanja katoličke crkve u Erdutu 1991. godine osječko Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je istragu protiv dva srpska državljanina u dobi od 53 i 80 godina te protiv 57-godišnjeg Hrvata.

Odvjetništvo sumnjiči trojku da je 25. rujna 1991. u Erdutu, tijekom oružane agresije JNA i paravojnih formacija iz Srbije te naoružanih paravojnih postrojbi dijela lokalnog srpskog stanovništva na ustavnopravni poredak Hrvatske, na privremeno okupiranom području istočne Slavonije počinila kazneno djelo uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika. Dva su se srpska državljanina i Hrvat, kao pripadnici paravojne formacije Srpska dobrovoljačka garda, svjesni da se na okupiranim područjima Hrvatske masovno i organizirano uništavaju kulturni, povijesni i vjerski objekti kao dio baštine hrvatskog naroda radi zatiranja obilježja o opstojnosti i identitetu Hrvata na tim prostorima, dovezli vojnim vozilom koje je koristila njihova postrojba pred katoličku crkvu Svih svetih, sagrađenu tijekom 19. stoljeća, te iz vozila iznijeli veću količinu eksploziva i rasporedili ga po unutrašnjosti crkve.

Pripremili su eksploziv za detoniranje i aktivirali ga s odgodom eksplozije nakon čega su istrčali, ušli u vozilo i pobjegli. Odmah potom uslijedila je snažna eksplozija, pri čemu je navedena crkva gotovo potpuno uništena. S. Lacić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Osam novopozitivnih na koronavirus

2

NADARENI – ZABORAVLJENI: REZULTATI OVISE O PODRŠCI OBITELJI

Snovi se, ipak, mogu ostvariti

3

ZAVRŠNA OSLOBODILAČKA VOJNO-REDARSTVENA AKCIJA DOMOVINSKOG RATA

Proslava 25. obljetnice Oluje