Osijek
GRAD OSIJEK UVODI REDA

Od jeseni novi model produženog boravka uz 200 kuna mjesečno?
Objavljeno 18. lipnja, 2018.

I dok u nekim osječkim osnovnim školama učenici u produženom boravku različitim aktivnostima i radionicama uče i razvijaju svoja znanja, vještine i kreativnost, u nekima se ipak sve svodi na puko čuvanje do povratka roditelja s posla, a djeca nerijetko sate provode samo igrajući se, gledajući crtiće i pišući zadaće. Kako produženi boravak pripada u domenu odgojno-obrazovnog rada, Grad Osijek, kao incijator i organizator, u želji da u svim segmentima uredi to do sada prilično zapušteno područje u prosvjeti, ispituje interes roditelja, dok su učitelji i ravnatelji već iskazali punu podršku.

Kako doznajemo iz Grada i Upravnog odjela za društvene djelatnosti, od novog modela produženog boravka koji bi krenuo već od jeseni, koristi bi bile biti višestruke – i za djecu i za roditelje, a samim time i za učitelje. Učenici bi dobili kvalitetniji i sadržajniji program, roditelji vremenski prikladnije organziran produženi boravak (predlaže se rad od 7.30 do 17.30 sati), a učitelji pogodniji status i egzistenciju. Grad Osijek, naime, želi donijeti pravilnik o produženom boravku u osječkim osnovnim školama, koji do sada nije postojao, ali i kurikulum kojim će se točno propisati što će djeca s učiteljima i u kojem trenutku raditi u produženom boravku, produžiti vrijeme rada te učiteljima omogućiti rad u punom radnom vremenu i mogućnost dobivanja ugovora na neodređeno.

Rade za pola plaće

No, hoće li se sve to dogoditi s početkom nove školske godine, ovisi o roditeljima, koji su do 15. lipnja trebali ispuniti upitnik koji im je zajedno s obavijesti nedavno stigao u poštanski sandučić. Upitnikom se želi saznati jesu li i u kojem broju roditelji spremni sufinancirati troškove novog modela u iznosu od 200 kuna mjesečno. Grad Osijek prošle je godine za sve mališane prvi put omogućio besplatan produženi boravak, dok su prijašnjih godina participirali s 50 kuna (uz 14,45 kn dnevno za topli obrok).

- Nije nam jasno kako jedne godine nešto može biti besplatno, a druge tri puta više nego prijašnjih godina - pitaju se roditelji. Naravno da velikoj većini njih svaka kuna danas puno znači, no kako doznajemo, socijalno ugroženim obiteljima vjerojatno bi se dala mogućnost besplatnog korištenja usluge. Kada se 200 kuna usporedi s 1500 ili 2000 kuna koliko nerijetko plaćaju najčešće needucirane “tete čuvalice”, iznos je zanemariv, smatraju ravnatelji škola. Ističu i kako se i vrtić plaća.

- Vjerujem da će biti 'brundanja' roditelja, ali mi smo jedini u Hrvatskoj koji smo imali ovakvu nepovoljnu situaciju za naše učitelje – ističe jedna ravnateljica. Dodaje i kako je ove godine dio roditelja koristio produženi boravak isključivo zato što se on nije naplaćivao, a ne zbog potrebe. Ravnatelji jasno i glasno poručuju da je vrijeme da se u taj dio uvede reda – ističu kako škole nisu servisi za čuvanje djece.

Na potezu roditelji

Malo roditelja zna da 35 učitelja koji rade u produženom boravku u 18 osječkih osnovnih škola radi na pola radnog vremena (jednu smjenu od 4 sata) za pola plaće, a kada dođe 30. lipnja, ne znaju hoće li posao dobiti u novoj školskoj godini upravo oni ili netko drugi jer se, naime, svake godine raspisuju novi natječaji.

- Nisam samo ja u takvoj situaciji, slično je i s drugim kolegicama. Sve smo mi većinom mlade učiteljice i majke, koje su radeći na određeno tijekom godina osnovale obitelji, nadajući se da će uskoro dobiti stalan posao. I moj suprug radi na određeno, nemamo prevelike nade da će se nešto promijeniti, sve izgledniji je odlazak iz Hrvatske. Kako da si planiramo budućnost – pita se jedna osječka učiteljica koja radi u produženom boravku.

Kako čak i radno vrijeme produženog boravka nije usuglašeno u svim školama koje ga provode, tako je u većini naših škola ono u dvije smjene od 8 do 16 sati, a u OŠ Tenji, primjerice, koja je od ove godine uvela tu mogućnost, tek od 9 do 13 sati. Takvo radno vrijeme rezultiralo je time da su mnogi roditelji tenjske mališane upisali u gradske škole jer im se ponuđeno ne preklapa s radnim vremenom.

O svemu se u Gradu, doznajemo, već dugo razmišljalo, istražilo se i kakva je situacija u drugim hrvatskim gradovima - u Rijeci, Splitu i Zagrebu učitelji rade na ugovore na puno radno vrijeme, a roditelji uz gradove sufinanciraju troškove produženog boravka u visini od 180 do 350 kuna, plus prehranu. Nedavno su provedeni i sastanci s ravnateljima i učiteljima, a sada su na potezu roditelji. Ako roditelji ne iskažu dovoljan interes kroz upitnik, od svega ovoga neće biti ništa. Nećemo dobiti zadovoljnije i motiviranije učenike, roditelje i učitelje, upozoravaju iz Grada. "Ovo je priča koja treba dobiti pozitivan epilog. Grad želi napraviti nešto za učitelje, ali i podići kvalitetu rada u produženom boravku", zaključio je jedan osječki ravnatelj. Konačnu će odluku nakon prikupljenih povratnih informacija od roditelja donijeti gradonačelnik.

Jasenka PEJAKOVIĆ
KAKO JE u drugim gradovima

SISAK - 500 kuna (s prehranom)

ZAGREB - od 200 do 350 kuna + prehrana

SPLIT - 350 kuna + 25 kuna po danu za obrok

RIJEKA - od 180 do 320 kuna + prehrana

PRIJEDLOG ZA OSIJEK - 200 kuna + 14,45 kuna po danu za obrok

MANJE SE CIJENE UČITELJI KOJI RADE U PRODUŽENOM BORAVKU

“Najteži je posao u školi raditi u produženom boravku – nemate nikakav nastavni plan i program, djeca dolaze umorna s nastave, trebate ih i zabaviti i s njima raditi nešto korisno. Isto tako, djecu ne ocjenjujemo, zbog čega nas nerijetko manje poštuju od drugih učitelja”, kaže jedna učiteljica koja radi u produženom boravku.

VELIKI PRITISAK

"Roditelji očekuju da škola bude besplatan servis za čuvanje djece, da se u produženom boravku naprave sve domaće zadaće i da učiteljice budu instruktorice. Očekivanja su i pritisak na te učitelje veliki, a oni su zapravo degradirani, jer rade na pola radnog vremena, za pola plaće, bez sigurnosti. Vrijeme je da se riješi status tih učitelja", kaže ravnateljica jedne škole.

odluka

NA KRAJU ĆE O SVEMU ODLUČITI RODITELJI

Možda ste propustili...

INFO DAN EU PROJEKATA FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Projekti vrijedni 5 milijuna eura

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike