Crna kronika
POŽAR U RESTORANU ĐERAM ČARDA U OSIJEKU

Gorio dimnjak od 10 metara
Objavljeno 18. lipnja, 2018.
Vlasnik restorana, slučajni prolaznik i vatrogasci spriječili su veću štetu

OSIJEK

Deset osječkih vatrogasaca uspješno je ugasilo požar u restoranu "Đeram čarda" u Ramskoj ulici, u Bosutskom naselju u Osijeku, koji je izbio u subotu oko 15 sati.

Javna profesionalna vatrogasna postrojba Grada Osijeka dobilo je dojavu da gori krovište na ugostiteljskom objektu. Na intervenciju je odmah odjurilo deset vatrogasaca s tri vozila.

- Dolaskom na mjesto intervencije zatekli smo djelatnike restorana kako gase požar u podrumu gdje se nalazi kuhinja i roštilj. Požar je gorio unutar velike kuhinjske nape u dimovodnom kanalu visine deset metara. Njega smo gasili smo “S-9” aparatom, a požar se proširio i na gornje etaže objekta te je zahvatio drvenu građu unutar gipsane obloge u skladištu i na krovu objekta. Rasporedom vatrogasaca i pozivom DVD-a Donji grad, uspjeli smo istovremeno djelovati na sve tri etaže. U prizemlju objekta uklonili smo gipsanu oblogu te naišli na drvene obloge koje su gorjele, a koje smo izrezali i uklonili. S krova smo uklonili crijep, a s tavana zemljanu podlogu kako bismo došli do gorućih greda koje smo pogasili - doznajemo od osječkih profesionalnih vatrogasaca.

Jače izgorjele letve vatrogasci su uklonili, a tijekom intervencije koristili su termokameru koja im je otkrivala gdje se vatra i dalje širila, te su od podruma do vrha dimnjaka uklanjali opasna mjesta i tako spriječili daljnje širenje požara na cijeli objekt. Odmah je na dojavu o požaru reagirao i HEP, koji je isključio struju u cijelom naselju na zahtjev vatrogasaca. Kada su djelatnici HEP-a stigli na mjesto događaja, isključili su struju u samom objektu gdje je vatra gorjela, a struju u ostatku naselja su uključili, tako da ostali građani nisu dugo bili bez električne energije.

Vlasnici restorana ubrzo su nakon požara sve popravili, a u gašenju požara pomogao je i usputni prolaznik.

- Šteta, hvala Bogu, nije velika samo zato što smo ja i neki slučajni prolaznik pogasili sve što smo mogli, potrošili smo šest vatrogasnih boca. Radimo i dalje, danas imamo dva krštenja i puna je sala - kazao nam je Ante Dozan, koji je uz Sandu Moštak vlasnik "Đeram čarde".

U požaru je oštećena drvena konstrukcija krova 6 x 2 četvorna metra, gipsana obloga dimnjaka, uklonjen je limeni dimovodni kanal dužine tri metra te biber-crijep na prostoru 4 x 2 četvorna metra. Kuhinjska napa je zadimljena, kao i električna instalacija. U požaru je oštećen i jedan automobil. Sandra Lacić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike