Sport
SLAVLJE U KALINJINGRADU

Sjajan početak SP-a: Hrvatska srušila Nigeriju
Objavljeno 16. lipnja, 2018.
Nakon 20 godina Hrvatska je nastup na SP-u započela pobjedom

Nakon 20 godina Hrvatska je Svjetsko prvenstvo otvorila pobjedom. Kada se posljednji put to dogodilo otišli smo skoro do kraja. Bili smo treći na svijetu. Nećemo imati ništa protiv ako će se povijest ponoviti. Hrvatska je djelovala vrlo zrelo što je na turnirima poput ovog može biti jedna od ključnih stvari. Još je bolja spoznaja da protiv Nigerije nismo morali pokazati baš sve najbolje što možemo. Igrali smo baš onoliko koliko je bilo potrebno za pobjedu. Zrelost koju je pokazala Hrvatska na startu SP-a baš ohrabruje. No, moramo ostati na zemlji. Veliki korak prema drugom krugu je napravljen, ali posao ipak treba još završiti u utakmicama protiv Argentine i Islanda. Nigerija nam nije bila ravna, ali ne zato što je slaba već zbog toga što je Hrvatska bila prava. Čvrsta kompaktna i ozbiljna. 


Hrvatska je u prvom dijelu susreta imala sve u svojim nogama. Možda to nije bila agresija koju smo očekivali, ali utakmica je bila pod kontrolom. Istina, nije bilo nekakvih izrazitih prilika, prijetili smo uglavnom s distance, ali smozato Nigerijce sasvim neutralizirali. Nisu mogli razviti svoje opasne kontre i to je bilo najvažnije. Igrali smo pametno i strpljivo. Dvaput je pokušao Perišić, jednom Kramarić, ali nije bilo preciznosti u tim udarcima. No, dominacija Hrvatske došla je na naplatu u 32. minuti.  Modrić je ubacio iz kuta s desne strane, Rebić je prenio glavom loptu na drugu vratnicu gdje je Etobu pokušao ispred Kramarića očistiti situaciju, ali je umjesto toga poslao loptu u vlastitu mrežu i Hrvatska je tako došla do važne prednosti – 1:0.  Od tog trenutka je Nigerija morala mijenjati svoju ideju igre. Morala je otvoriti karte što je trebala biti voda na naš mlin. I tako je i bilo.

 

 

U nastavku susreta pokušali su Nigerijci napasti, ali oni nisu dobi kada treba graditi igru, puno su jači iz kontranapada, a taj adut su izgubili onog trenutka kada je Hrvatska povela. U 55. minuti mogli smo udvostručiti svoju prednost. Perišić je odlično ubacio slijeva, Rebić je pred vratima prvi bio na lopti, ali je s desetak metara pucao preko vrata.  Zrela igra Hrvatske na naplatu je došla u 70. minuti kada je tragičar Ekong rukama držao u srušio Mandžukića, pa brazilskom sucu Sandru Ricciju nije preostalo ništa drugo nego pokazati na kazneni udarac. Siguran realizator bio je Luka Modrić za velikih i sigurnih 2:0 Hrvatske. Bilo je to veliko veselje za desetak tisuća naših navijača koji su dominirali tribinama kalinjingradskog stadiona. Mogla je Hrvatska doći i do uvjerljivije pobjede da je Kramarić bio manje sebičan u sudačkoj nadoknadi, ali to više nikoga nije boljelo jer Hrvatska je uzela velika tri boda na startu SP-a. D.Keler

 

Rezultati by SofaScore

Hrvatska – Nigerija 2:0 (1:0)


KALINJINGRAD- Stadion Baltika. Vrijeme i teren idealni za igru. Sudac: Sando Ricci (Brazil) - 7. Gledatelja: 35.000. Strijelci: 1:0 Etobu (32-autogol), 2:0 Modrić (71-11m) . Žuti kartoni: Rakitić, Brozović (Hrvatska), Ekong (Nigerija). Crveni kartoni: -
IGRAČ UTAKMICE: LUKA MODRIĆ (HRVATSKA)
HRVATSKA: Subašić 6,5, Vrsaljko 6,5, Lovren 6,5, Vida 6,5, Strinić 6,5,Rakitić 6,5, Modrić 7,5,  Rebić 6 (od 79. Kovačić -), Kramarić 6 (od 60. Brozović, Perišić 6,5, Mandžukić 6,5 (od 85.Pjaca-).
NIGERIJA: Uzoho 6, Shehu 5,5, Ekong 5, Balogun 5,5, Idowu 5,5, Ndidi 5,5, Etebo 5,5, Moses 5,5, Obi Mikel 5(od 89. Nwanwko -), Iwobi 5 (od 61. Musa), Ighalo 5.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike