Sport
START JE SUPERVAŽAN

Prva pobjeda nas je uglavnom vodila u drugi krug natjecanja
Objavljeno 16. lipnja, 2018.

Prvi nastupi na završnim turnirima svjetskih i europskih prvenstava nerijetko znaju biti sudbonosni. Hrvatska je u prošlosti uglavnom dobro prolazila u tim prvim utakmicama. U devet nastupa naša je reprezentacija šest puta pobijedila u prvom nastupu na turniru, jednom je remizirala i samo dvaput izgubila.

U biti, za nas je pobjeda na startu najčešće značila prolazak u drugi krug, a kada je SP u pitanju, onda i – medalju! Naime, već se 20 godina nismo uspjeli probiti u nokaut-fazu svjetskog prvenstva, a kada nam je to jedini put uspjelo, 1998., završili smo treći na svijetu. Te, 1998. godine na startu je pala Jamajka, a u preostala startna tri nastupa na SP-u smo gubili. U Japanu i Južnoj Koreji 2002. porazio nas je Meksiko (1:0), a u sljedeća dva navrata, 2006. i 2014., bolji je bio Brazil (1:0, 3:1). Naravno, tada drugi krug turnira nismo vidjeli. Općenito, Hrvatska bi se, kada bi pobijedila na startu, i probila do drugog kruga. Istina, kao svako pravilo, i ovo ima svoju iznimku. Jednom se nismo plasirali u nokaut-fazu iako smo pobijedili u prvom susretu na turniru. Bilo je to na Euru u Poljskoj i Ukrajini, kada smo svladali Irsku na početku (3:1), ali ta je skupina bila pakleno teška, pa smo poslije remizirali s Talijanima (1:1) i izgubili od Španjolske (1:0) i otišli kući. Treba podsjetiti kako su finale tog Eura igrale baš Španjolska i Italija. Ipak, bila je to samo iznimka, koja se dogodila u teškim okolnostima zbog snage suparnika. Upozoravajući podatak je što smo dosad samo jednom uspjeli pobijediti u prvoj utakmici na svjetskim prvenstvima. To bi svakako bilo dobro promijeniti.

Pobjednički start ne samo što donosi bodove nego i podiže atmosferu i samopouzdanje za susrete koji slijede. Zato večerašnji okršaj protiv Nigerije u Kalinjingradu može umnogome odrediti daljnju sudbinu naše reprezentacije. Inače, kad smo već kod prvih nastupa na velikim natjecanjima, zanimljivo je kako Hrvatska nikada ovako kasno nije igrala prvu utakmicu. Dosad smo najkasnije u turnir krenuli 14. lipnja u Francuskoj 1998. Protiv Jamajke, a sada nas debi očekuje dva dana poslije.

START NA VELIKIM NATJECANJIMA

11. lipnja 1996. - EP Engleska: Hrvatska – Turska 1:0

14. lipnja 1998. – SP Francuska: Hrvatska - Jamajka 3:1

3. lipnja 2002. - SP Japan i Južna Koreja: Hrvatska – Meksiko 0:1

13. lipnja 2004. – EP Portugal: Hrvatska – Švicarska 0:0

13. lipnja 2006. – SP Njemačka: Hrvatska – Brazil 0:1

8. lipnja 2008. – EP Austrija i Švicarska: Hrvatska – Austrija 1:0

10. lipnja 2012. – EP Poljska i Ukrajina: Hrvatska – Irska 3:1

12. lipnja 2014. – SP Brazil: Hrvatska – Brazil 1:3

12. lipnja 2016. – EP Francuska: Hrvatska – Turska 1:0

PRVI SUSRET S NIGERIJOM

Hrvatska dosad još nikada nije igrala protiv Nigerije. Općenito, nismo se puno puta sastajali s reprezentacijama s afričkog kontinenta. Dosad smo protiv njih odigrali četiri susreta i još nikada nismo izgubili. Prvi put suparnik s Crnog kontinenta bio nam je Maroko 1996. u finalu turnira Kup kralja Hassana. Pobijedili smo ga sa 7:6 nakon izvođenja jedanaesteraca, jer u 90 minuta nije bilo pobjednika (2:2). Poslije smo u prijateljskim utakmicama pobijedili Mali i Senegal s istim rezultatom, 2:1, a, zanimljivo, oba ta susreta odigrana su u Osijeku. Jedini službeni okršaj protiv afričkih momčadi dogodio se na SP-u u Brazilu, prije četiri godine. Razbili smo Kamerunce sa 4:0. Eh, kad bi se ponovilo danas…

sudbina

UTAKMICA S NIGERIJOM JE SUPERVAŽNA

Možda ste propustili...

OSASUNA ŠPANJOLSKI KLUB

Budimir će biti spreman za EP

SLAVONSKI OBRAČUN U SUPERSPORT PRVOJ LIGI

U srazu sa susjedima motiv nam je još veći

Najčitanije iz rubrike