Sport
IZ STRUČNOG KUTA

Glupo bi bilo ne iskoristiti sav naš napadački potencijal
Objavljeno 16. lipnja, 2018.

Počelo je Svjetsko prvenstvo, a prve su utakmice donijele očekivane ishode. Rusija je bila apsolutni favorit protiv Saudijske Arabije, što je na terenu i potvrdila. Prva utakmica uvijek donosi nervozu, a na domaćim igračima i stožeru bio je velik pritisak. Ali otvorili su susret na najbolji mogući način, zabijali pogotke u pravo vrijeme i sada su se doveli u situaciju da su favoriti za prolazak skupine. Sve to u atmosferi velikog nepovjerenja među njihovim navijačima, što je i razumljivo kada se zna da već duže nisu zadovoljni rezultatima koje ostvaruju na velikoj sceni. Godinama su u padu, no ovo je ipak SP na njihovu terenu, pa su navijači stvorili pozitivnu atmosferu na utakmici, a to su igrači iskoristili. Imali su, doduše, sreću što im je suparnik bila S. Arabija, koja je kvalitetom ipak pri dnu od svih sudionika SP-a. I Urugvaj je potvrdio ulogu favorita protiv Egipta, koji bez Salaha ipak nema pravu napadačku moć. Nisu Urugvajci previše riskirali u prvom poluvremenu, pa i nismo imali puno toga vidjeti. Bio je to tipičan latinoamerički nogomet, čvrst, bez puno rizika, s očekivanjem da klase u napadu Cavani i Suarez nešto naprave. Kada je u nastavku Urugvaj ubrzao, češće oduzimao loptu na suparničkoj polovici, počeo je rasti pritisak prema egipatskim vratima i bilo je pitanje trenutka kada će pasti pogodak. S ova tri boda Urugvajci su u situaciji da već sljedeće kolo, kada igraju sa Saudijcima, riješe pitanje prolaska.

Za nas je pravi početak SP-a ipak danas, kada igramo s Nigerijom. Ako je suditi po najavljenim sastavima, zaigrat ćemo vrlo otvoreno, što je rizik na koji je izbornik Dalić očito spreman. Uostalom, on i njegovi pomoćnici koji su skautirali suparnike sigurno najbolje znaju. Očito i on smatra kako je prva utakmica najvažnija, jer s tri boda danas vrlo vjerojatno prolazimo skupinu. Naravno da takav ofenzivni pristup donosi i opasnost, vidjeli smo kako nam je Senegal kontrirao u nekim trenutcima kada smo zaigrali na sličan način, ali mislim da je iz tog susreta izvukao neke zaključke, pogotovo za zadnju liniju. Vjerujem da će stopere igrati Vida i Lovren, koji su brži od Ćorluke. Što se napada tiče, logično je iskoristiti Kramarića i Rebića, koji su u odličnoj formi, a što se Mandžukića i Perišića tiče, od njih se uvijek u ovakvim utakmicama može očekivati velik doprinos. Glupo bi stoga bilo ne iskoristiti sav taj napadački potencijal koji imamo. S obzirom na to da nam je druga utakmica s Argentinom, koja sigurno neće kalkulirati, jer ni sama tada neće imati siguran prolazak, apsolutno je logično riskirati protiv Nigerije s ofenzivnijom postavom. S pobjedom ne dobivamo samo tri boda nego i pozitivnu atmosferu, samopouzdanje, a u slučaju drukčijeg ishoda nisam siguran hoće li naša kvaliteta biti potpuno i prezentirana. Mislim da su Nigerijci i Senegalci slične kvalitete, a vidjelo se protiv potonjih, gdje nismo igrali dobro, da smo ipak pobijedili, upravo zbog velike individualne kvalitete koju posjedujemo. Prognoza? Očekujem da bude 3:1 za nas, mislim da je takva i razlika u kvaliteti.

Objektivno i realno, mi smo kvalitetom uz bok Argentini, i zato je logično da svi očekujemo plasman u drugi krug. Štoviše, mislim da je Argentina jača od nas samo u napadu, predvođenom sjajnim Messijem, koji stvara razliku, no u ostalim linijama nemaju takvu kvalitetu, pogotovo ne u veznom redu, gdje bi prednost trebala biti na našoj strani. Za neke naše igrače ovo je vjerojatno posljednja prilika za uspjeh na SP-u i ne sumnjam kako će dati maksimum da ga i ostvare. Neprolazak skupine bilo bi razočaranje, prolazak dobar rezultat, a za sve više dosta ovisi o ždrijebu u nokaut-fazi. Imamo kvalitetnu reprezentaciju i siguran sam da nas nitko od ostalih ne želi susresti prerano.

Mislim da nogomet na ovom SP-u neće ponuditi velik spektakl, to gotovo nikada nije ni bio na reprezentativnoj razini jer je premalo vremena za uigravanje. Zato često uspjeh puno ovisi o pojedinačnoj inspiraciji i baš zbog toga su favoriti za naslov, po meni, Brazil, Njemačka, Španjolska i Francuska. Imaju sjajne pojedince, ali i širok kadar, što nije zanemarivo u situaciji nakon duge i naporne sezone.

Tomislav Rukavina
Možda ste propustili...

PRVA ŽNL VUKOVARSKO-SRIJEMSKA

Mitnica zabila 15 komada

MALA ODBOJKA NA REGIONALNOJ RAZINI

Rivalima motiv za dalje, Mursi primat

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

2

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

3

OSJEČANI U ZAVRŠNICI SPAŠAVAJU SEZONU

Zekić i momčad traže
zajedništvo i podršku