Ekonomija
AMERIČKA OBJAVA

Od srpnja carine na robu iz Kine
Objavljeno 15. lipnja, 2018.

Sjedinjene Države od 6. srpnja počinju s naplatom carine od 25 posto na uvoz kineske robe u vrijednosti 34 milijarde dolara prema suženoj listi proizvoda iz koje su izuzeti televizori i ostala potrošačka roba, objavio je u petak ured američkog ministra trgovine. U postupku revizije nakon završetka javne rasprave s početne je liste kineskih proizvoda objavljene u travnju uklonjeno 515 proizvoda, čime je ona svedena na ukupno 818 proizvoda. Iz ureda pritom napominju kako će se u drugom krugu na popisu kineskih proizvoda na koje će se plaćati carina naći još 284 proizvodne linije vrijedne 16 milijardi dolara. Time će ukupna vrijednost robe zahvaćene carinama ponovno porasti na početno zacrtanih 50 milijardi dolara.

Carine iz drugog kruga na uvoz proizvoda obuhvaćenih kineskim programom subvencioniranja industrijskog razvoja, uključujući plan tehnološke modernizacije “Proizvedeno u Kini 2025”, stupit će na snagu nakon što prođe zakonski rok za provedbu javne rasprave i saslušanje, poručili su iz ureda američkog ministra trgovine.

“Kineska vlada nepoštenim trgovinskim praksama i mjerama industrijske politike poput programa 'Proizvedeno u Kini 2025' agresivno potkopava američke privredne grane bazirane na sofisticiranoj tehnologiji i našu ulogu gospodarskog lidera”, kazao je u priopćenju američki ministar trgovine Robert Lighthizer. Samo nekoliko sati prije objave američkih carina Kina je poručila da će odgovoriti protumjerama. H

Možda ste propustili...

U CILJU SMANJENJA PLASTIČNOG OTPADA

Nastavlja se Konzumova kampanja “Jedna manje”

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike