Ekonomija
UZLET TRŽIŠTA

Bogati još bogatiji
Objavljeno 16. lipnja, 2018.

Vrijednost imovine najbogatijih diljem svijeta porasla je prošle godine 12 posto, približivši se razini od 202 tisuće milijardi dolara, zahvaljujući uzletu tržišta dionica i slabijem dolaru, pokazalo je godišnje izvješće savjetodavne tvrtke Boston Consulting Group. Ako se isključe promjene valutnih tečajeva, vrijednost imovine najbogatijih povećana je sedam posto, utvrdili su u BCG-u.

Najveći udio u toj imovini drže stanovnici Sjeverne Amerike, gotovo 43 posto, a najsnažniji rast vrijednosti imovine bilježi se u Aziji, Latinskoj Americi i na Bliskom istoku, pokazalo je istraživanje. Većina superbogatih živi u Sjedinjenim Državama, Kini i Japanu.

Godišnje istraživanje BCG-a pokazalo je također da je Švicarska u 2017. godini zadržala poziciju najvećeg centra za upravljanje imovinom stranaca, u ukupnoj vrijednosti od 2300 milijardi dolara. Slijedi Hong Kong s 1100 milijardi dolara imovine povjerene na upravljanje te Singapur s 900 milijardi dolara. Dva su azijska centra u proteklih pet godina bilježila stope rasta vrijednosti imovine povjerene na upravljanje od 11 odnosno 10 posto godišnje, u usporedbi sa švicarskih tri posto. H

TEŽE SKRIVANJE

Budući da je u Švicarskoj u međuvremenu ublažen zakon o bankovnoj tajni, bogati teže skrivaju bogatstvo od poreznih vlasti u matičnoj zemlji. Upravo zbog te izmjene Švicarskoj danas žestoko konkuriraju zemlje poput Hong Konga i Singapura.

Možda ste propustili...

PADA POTRAŽNJA ZA KEMIJSKIM PROIZVODIMA

Njemačka kemijska industrija je na dnu

SURADNJA LIDLA I “ČISTOG PODZEMLJA”

Educirali učenike osnovnih škola o važnosti prirode

Najčitanije iz rubrike