Novosti
POD DOMOVIMA ZDRAVLJA MORAT ĆE OSTATI 25 POSTO LIJEČNIKA

KoHOM: Ministar će biti odgovoran za nedostatak liječnika u primarnoj zaštiti
Objavljeno 15. lipnja, 2018.

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) nezadovoljna je najnovijim izmjenama nacrta prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji je Ministarstvo zdravstva pustilo u javnu raspravu. Prema tim izmjenama, u primarnoj zdravstvenoj zaštiti 25 posto liječnika mora ostati pod domovima zdravlja, a o nositelju ordinacije po odlasku u mirovinu odlučivat će županijska skupština. KoHOM smatra da je prijedlog zakona nedorečen i neprimjeren te da će se loše odraziti i na pacijente te na ukupni zdravstveni sustav. “Izmjene koje Ministarstvo zdravstva predlaže tek su kozmetičke naravi što će još više smanjiti brojnost liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti,” ističe Koordinacija. Podsjeća kako su članovi radne skupine iz redova strukovnih udruga podržali stav da je odredba o bilo kojem najmanjem broju domskih ordinacija u svakoj djelatnosti primarne zdravstvene zaštite “krajnje diskriminirajuća te da je nužno svima pružiti istu mogućnost u smislu prava na slobodan izbor modela rada u javnozdravstvenoj mreži primarne zdravstvene zaštite.”

“Stoga, ovakav iznenadan preokret u sadržaju prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti, a koji definira 25 posto ordinacija obavezno pod domovima zdravlja, diskriminira 'domske liječnike' i onemogućuje im da nastave rad u privatnoj praksi u svojim ordinacijama”, navodi Koordinacija. Upozoravaju ministra da će i on snositi odgovornost za budući kronični nedostatak liječnika u primarnoj zaštiti.

“Već sada u Hrvatskoj postoje timovi obiteljske medicine, koji imaju ugovor s HZZO-om, no nemaju nositelja – liječnika. Tako u Slavonskom Brodu u osam timova nedostaje liječnik, u Vinkovcima pet, u Vukovaru jedan, u Osijeku dva, u Đakovu jedan, u Domu zdravlja Zagreb Istok 14, u Domu zdravlja Zagreb Centar 14, u Domu zdravlja Zagreb Zapad 17, a u Splitu osam. Ove brojke već sada zvone na uzbunu! Naime, posao liječnika u domovima zdravlja već je sada neatraktivan i mnogi ga liječnici koriste isključivo kao prolaznu stanicu na putu do bolničkog posla ili do zaposlenja u stranim državama”, upozorava KoHOM. Dodaje kako ni koncesionarima nije bolje. “Novi zakonski prijedlog dopustio im je zapošljavanje liječnika, no istodobno ne nudi mladom liječniku ni mogućnost trajnog zapošljavanja, ni specijalističko obrazovanje. Zbog toga mladi liječnici ne vide perspektivu u obiteljskoj medicini u kojoj će prema EU direktivi u skorašnjoj budućnosti moći raditi samo specijalisti obiteljske medicine.” Dodaju kako je u takvim uvjetima iluzorno očekivati da će mladi liječnici hrliti u ambulante obiteljske medicine. KoHOM upozorava da s takvom nepovoljnom situacijom možemo očekivati urušavanje kompletnog sustava primarne zdravstvene zaštite. D. Pav.

TKO ĆE NASTAVITI LIJEČITI PACIJENTE?

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine upozorava ministra zdravstva i javnost da zakonski prijedlog nije odgovorio na važna pitanja koja se tiču i pacijenata. “Što će biti s ordinacijama sadašnjih koncesionara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti nakon umirovljenja doktora? Tko će nastaviti liječiti pacijente? Gdje će se zaposliti medicinske sestre? Što će biti s opremom u koju se godinama ulagalo? Svi ti problemi bili bi riješeni da je u zakonskom prijedlogu omogućen prijenos ordinacija, a za što se KoHOM zalagao. Stoga još jednom apeliramo na ministra da prije nego što zakonski prijedlog dođe u Vladu, u njega uvede izmjene nužne za opstojnost zdravstvenog sustava, ili neka prizna da nije u stanju dosljedno provoditi svoje vlastite odluke donesene nakon mjeseci savjetovanja sa strukom”, traži Koordinacija.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike