Novosti
NOVINARKA CHRISTINE HINKOFER:

Bavarcima se sviđa Slavonija, njezina priroda, kultura i vina
Objavljeno 16. lipnja, 2018.

Ovogodišnje dobitnice Grand prix nagrade na svečanosti Zlatna penkala Hrvatske turističke zajednice za najbolju reportažu tiskanog medija - Christine Hinkofer i Beate Winterer - iz njemačkog Münchner Merkura, zapravo su poznate čitateljima Glasa Slavonije.

O njihovim reportažama iz Slavonije pisali smo u našem listu, a posebice je zapamćen jedan od naslova: Najljepša hrvatska tajna. Hinkofer vrlo dobro poznaje Hrvatsku, no do prošle godine istok Hrvatske bio joj je nepoznanica i ovim naslovom zapravo je na najljepši način iskazala svoje osjećaje nakon obilaska Slavonije.

Recept sreće

Ponovit ćemo obrazloženje nagrade Grand prix, koju su dobile njih dvije na svečanosti u hotelu Osijek, održanoj u srijedu navečer: “Ovogodišnje dobitnice Grand prix nagrade za najbolju reportažu tiskanog medija su Christine Hinkofer i Beate Winterer iz njemačkog Münchner Merkura, koje su prošle godine sudjelovale na studijskom putovanju kroz Slavoniju, a čiji su rezultat čak tri reportaže o Slavoniji koja je njemačkim čitateljima u prvom nastavku prikazana kao 'najljepša hrvatska tajna'. Serijal se nastavio s reportažom pod nazivom Slawonien und die Glücksformel (Slavonija i recept sreće), koja je izišla u travnju 2017. te reportažom Kroatien für Entdecker (Hrvatska za istraživače), objavljenom u listopadu 2017. godine.”

U Münchner Merkuru i Tageszeitungu, dvojim novinama koje izdaje medijska grupa Münchner Merkur, svakoga tjedna izlazi prilog o turizmu, odnosno putovanjima na osam do deset stranica. Hinkofer kaže kako su došli na zamisao da pišu o turistički manje poznatim područjima Hrvatske, i to na nagovor čitatelja i gostiju koji nisu sretni zbog velikih gužvi na Jadranu.

- U dogovoru sa Selimirom Ognjenovićem i njegovim I.D. Riva Tourskom osmislili smo program putovanja u Slavoniju. Prošle godine ovdje je boravila prva grupa organiziranih gostiju iz Münchena. Još je jedna grupa bila u Slavoniji ovog proljeća, a na jesen dolazi još jedna skupina - kaže za Glas Slavonije Christine Hinkofer.

Na svečanosti dodjele nagrada u hotelu Osijek u srijedu navečer njih dvije odjenule su bavarsku narodnu nošnju.

Ističe da ju jako raduje nagrada HTZ-a jer godinama piše o Hrvatskoj i zaljubljena je u našu zemlju. Kaže kako dobro pozna cijelu Hrvatsku jer ju je, zahvaljujući Ognjenoviću i I.D. Riva Toursu, i obišla. Odnedavno, naravno, i Slavoniju te je ponosna na tu nagradu.

Rujanskim obilaskom slavonskih odredišta, kaže Hinkofer, njemački gosti bili su oduševljeni. Svi su isticali obilje izvrsne hrane i izvrsnih pića u kojima su uživali. Prisjeća se i anegdote nakon objavljene prve reportaže spomenutog naslova o najljepšoj hrvatskoj tajni, jer su čitatelji propitivali da možda nije nastala tiskarska pogreška, misleći na Sloveniju, s obzirom na to da je Slavonija za Bavarce nepoznanica.

“Bliski” Bavarci

- To oduševljenje ljudi vidi se i po tome što su ove godine organizirana dva izleta u Slavoniju. Osim toga, u katalogu I.D. Riva Toursa u Njemačkoj uvrštena su slavonska odredišta te gosti mogu i pojedinačno rezervirati smještaj u hotelima i obiteljskim gospodarstvima i dolaziti ovamo. Ovdje ima gotovo netaknute prirode, a to Bavarci obožavaju. Izuzetan dojam ostavljaju Papuk i Kopački rit. Bavarcima se sviđa i ovdašnja tradicija i kultura, koja je dijelom povezana s bavarskom kulturom. I također treba naglasiti da su vina izvrsna - kaže Hinkofer.

Igor MIKULIĆ
Nemojte se previše reklamirati

Na pitanje o većoj promociji Slavonije i Baranje općenito u Njemačkoj Hinkofer savjetuje da s tim ne treba pretjerivati. “Nemojte se previše reklamirati. Mislim da je mnogo bolje da dobre dojmove prenose osobno gosti, 'od usta do usta'. Ne bi bilo dobro da vam se dogodi masovni turizam koji bi mogao uništiti ove ljepote koje imate ovdje”, kaže Hinkofer.

Slavonija postaje ozbiljno turističko odredište, a ne samo mjesto iz kojeg se iseljava