Regija
NA KUPANJE OPET U SEMELJCE

Općina želi 2019. otvoriti bazene pomoću EU novca
Objavljeno 16. lipnja, 2018.
Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova odobrilo je 170.000 kuna za projektnu dokumentaciju

SEMELJCI

Ako nemate more, jezero ili rijeku, ljeti se bez bazena ne može. I dok ih pojedini gradovi nemaju, njima se odavno hvale mještani Semeljaca. No, vrijeme čini svoje, pa zbog dotrajalosti nisu u funkciji već dvije godine, ali svijetla točka se nazire, i to kroz sredstva za izradu projektne dokumentacije. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije odobrilo im je čak 80 posto sredstava za projektnu dokumentaciju u iznosu od 170.000 kuna, a preostalih 20 posto namirit će Općina Semeljci.

- Bazeni su izrađeni osamdesete godine, a do sada su samo jednom obnovljeni, pa ne čudi njihova dotrajalost. Prijavili smo se na natječaj iz kojega se financiraju projekti koji imaju opravdanost, a naš projekt je bio upravo takav. Bazene samo treba obnoviti. Šteta bi bila da se nešto postojeće uništi - kaže načelnik općine Grga Lončarević. Rekonstrukcijom i obnovom bazeni će se opločiti i ugradit će se sustav za pročišćavanje vode. Do sada bazeni nisu imali pločice nego su bojeni vodootpornim bojama, a inspekcija Zavoda za javno zdravstvo ustanovila je da voda nije zadovoljavajuće kvalitete.

- Nismo željeli riskirati izbijanje nekakve epidemije te smo ih prošle godine zatvorili. Dobro je što je Ministarstvo prepoznalo projekt i odobrilo sredstva, javna nabava je provedena, sklopit ćemo ugovor s najboljim projektantima, a očekujemo da će projekt biti gotov za dva mjeseca - ističe Lončarević.

Dodaje da će se na jesen prijaviti na neki od natječaja za sredstva Europske unije.

- Bude li sve teklo u redu, a trebalo bi jer se ne radi o velikom zahvatu, očekujemo da bi bazeni mogli proraditi već slijedeće godine - zaključuje načelnik općine Grga Lončarević.Marija ALDUK

Potrebna samo obnova - projekt opravdan
Procjenjuje se kako je okvirna vrijednost obnove semeljačkih bazena, u što ulazi sustav pročišćavanja bazenske vode i opločavanje, od dva do 2,5 milijuna kuna. Gradnja novih bazena košta od pet do šest milijuna kuna, pa ne čudi što je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije prepoznalo ovaj projekt kao opravdan.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike