Kultura
"JAPANSKI DIZAJN DANAS 100", TEHNIČKI MUZEJ NIKOLA TESLA

Život i sklonosti Japanaca danas
Objavljeno 16. lipnja, 2018.

ZAGREB

Do 5. srpnja u Tehničkom muzeju Nikola Tesla otvorena je izložba "Japanski dizajn danas 100", u čijem je fokusu 100 japanskih proizvoda nastalih nakon 2010., koji vjerno reflektiraju život i sklonosti Japanaca iz kojih je proizišao dizajn proizvoda.

Japanska je fondacija specijalizirana javna organizacija osnovana 1972. radi promicanja međunarodnog razumijevanja putem kulturne razmjene. Ostvarila je programe na različitim područjima, uključujući međunarodni dijalog putem umjetničkih i kulturnih razmjena, promicanje učenja japanskog jezika u inozemstvu te podupiranje japanskih studija i intelektualne razmjene.

Izložba "Japanski dizajn danas 100" prvi je put organizirana 2004. i obilazi svijet posljednjih deset godina. Ovo je novoorganizirana verzija iste izložbe, koja sadržava 100 najboljih primjera japanskog dizajna s naglaskom na proizvode iz svakodnevice. Kombinira proizvode vrhunskog dizajna posljednjih godina s grupom predmeta modern(ističk)og dizajna od 50-ih do 90-ih godina, koji su značajno utjecali na dizajn danas.

Dizajn kućanskih proizvoda djeluje kao zrcalo, odražavajući život japanskog društva i osobne životne stilove pojedinaca. Ti predmeti daju živopisnu sliku nade i snova ljudi koji upotrebljavaju proizvode, kao i dizajnera i korporacija koji ih stvaraju. Cilj je izložbe upoznavanje posjetitelja s novijim trendovima i značajkama japanskog dizajna te sa značajkama današnje japanske kulture. N.Vek.

Možda ste propustili...

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

Najčitanije iz rubrike