Kultura
PRVA SAMOSTALNA IZLOŽBA STUDENTA UAOS-a U ART KLUBU

Rendulić: Počeo sam od čistog realizma, završio na totalnoj apstrakciji
Objavljeno 16. lipnja, 2018.

U Art klubu Muzeja likovnih umjetnosti Osijek u četvrtak je otvorena izložba ''Grafički rit'' studenta Antonija Rendulića. Prva je to samostalna izložba ovog studenta treće godine preddiplomskog studija likovne kulture na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, a publici predstavlja linoreze i crteže - od realizma do čiste apstrakcije. Na vrlo dobro posjećenom otvorenju izložbe, prisutnima su se obratili Kristina Delalić Vetengl (odnedavno obnašateljica dužnosti ravnateljice MLU-a), dekanica Akademije Helena Sablić Tomić te profesori Igor Loinjak i Ines Matijević-Cakić.

- Za svoju prvu samostalnu izložbu odabrao sam temu Kopačkog rita, iz jednostavnog razloga što volim, cijenim i uživam u prirodi. Njegovo istraživanje započeo sam na prvoj godini fakulteta i ta mi je tema bila poticaj za razrađivanje pejzaža tehnikom linoreza. Upravo kroz linorez upoznao sam razne tehnike kontrasta, igru svjetla i sjene, ritmičnost te kako na jednostavan način prikazati nešto vrlo kompleksno kao što je pejzaž. Počeo sam od čistoga realizma i završio na totalnoj apstrakciji, što mi je zapravo i bio cilj, a sam proces nastajanja tih radova trajao je nešto duže od dvije godine. Ovim putem zahvalio bih profesoricama Ines Matijević-Cakić i Jasminki Najcer Sabljak, od kojih je sve ovo krenulo, profesoru Igoru Loinjaku, dekanici Heleni Sablić Tomić, Muzeju likovnih umjetnosti, kao i svima koji su u velikom broju došli na otvorenje ove izložbe - poručio je Rendulić, čija se izložba može pogledati do kraja tjedna.

Prije je Akademije Antonio (rođen u Osijeku 1996.) završio osječku Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, gdje je pokazao darovitost, stoga ne čudi što je za nastavak obrazovanja odabrao Akademiju.

Profesor Igor Loinjak napomenuo je kako je, za njegovu razinu i godinu studija, Rendulić ''u svim izloženim radovima vrlo spretno kombinirao tematsko, odnosno semantičko i, s druge strane, formalno, odnosno morfološko, i na taj način pokazao jedan iznimno zreli umjetnički pristup. Početnu je detaljnost uspio ogoliti na ono najvažnije, uspjevši ne ostaviti ni jedan segment nedovršenim i nedorečenim te nam je kroz čitav ovaj ciklus dao do znanja da je riječ o mladom autoru koji točno zna što želi i ništa ne prepušta slučaju'', rekao je Loinjak.Danijel Miklić

Možda ste propustili...

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

Najčitanije iz rubrike