Osijek
NA SLJEDEĆEM GRADSKOM VIJEĆU

Ipak rasprava o uvođenju Građanskog odgoja u škole
Objavljeno 16. lipnja, 2018.

Gradski vijećnik Anto Đapić oštro se usprotivio na prošloj sjednici Gradskog vijeća uvođenju izbornog predmeta građanski odgoj u osječke osnovne škole, a bez da rasprava o tome prođe na Gradskom vijeću.

- Mi želimo vidjeti o čemu se tu uopće radi. Želimo da se gradskim vijećnicima predstavi tko su autori programa koji će se učiti, kako izgledaju udžbenici i koji je sadržaj ovog predmeta. U slučaju da se Gradsko vijeće nakon rasprave o ovom složi, nemamo ništa protiv, ali mislimo da bi o tome ipak trebali odlučivati, posebno u vrijeme kada se oko kurikularne reforme vode tolike rasprave. Mi sada pušemo i na hladno. To što je Grad Rijeka uvela ovaj predmet u škole, ne mora značiti da odmah moramo i mi. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se prema ovom postaviti vijećnici HDZ-a i bivšeg HDSSB-a, a znam da za tako nešto nisu ni vijećnici Kristijana Šimičića. Građanski odgoj budi razne asocijacije i drago mi je da je gradonačelnik Vrkić prihvatio da na sljedećoj sjednici u srpnju o tome raspravimo, komentirao je Đapić. Naime, oko građanskog odgoja vode se mnoge društvene i medijske rasprave koje izazivaju prijepore. Pristaše ovog predmeta tvrde da će se kroz odgoj i obrazovanje dobiti nove generacije mladih, aktivnih i odgovornih građana koji će učiti o važnosti pomaganja, volontiranja, prihvaćanja različitosti te o ljudskim pravima, zdravoj prehrani, i čuvanju okoliša. Protivnici smatraju kako je građanski odgoj dodatno sredstvo implementacije negativnog dijela zapadnjačkih vrijednosti, koje se želi nametnuti umjesto vjeronauka. No, recimo kako je gradonačelnik Vrkić pristao na Đapćevu incijativu i potvrdio kako nije za političku identifikaciju s Rijekom.

Podsjetimo kako je Grad najavio da bi građanski odgoj od jeseni krenuo kao piliot-projekt i izvannastavna aktivnost u pet osječkih osnovnih škola, a Grad Rijeka bi ustupila besplatne udžbenike. N. Z. Eberhard

Možda ste propustili...

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

Najčitanije iz rubrike