Magazin
TJEDNI OSVRT

Imigracija da, ali pod hrvatskim uvjetima
Objavljeno 16. lipnja, 2018.

Pred Hrvatskom je novi migrantski val, u to više nema nikakve sumnje, a jednako je sigurno i da se radi o daleko većoj opasnosti nego što je bila ona 2015. Naime, tada samo zahvaljujući sretnim okolnostima i snažnoj poziciji Angele Merkel koja je u to vrijeme uspijevala uvjeriti Nijemce da je puštanje milijun migranata u zemlju njihov interes, nebulozna politika SDP-ove Vlade nije rezultirala katastrofom. Jer da je ijedna europska zemlja poštovala vlastite propise, najveći bi se dio tih migranata po eventualnom odbijanju azila vratio u Hrvatsku, kao prvu EU državu kroz koju su prošli, a da ona već nije prethodnim odlukama međunarodnih sudova označena kao nesigurna za “izbjeglice”.

Danas, međutim, gospođa Merkel više nikoga ne može uvjeriti da je prije tri godine mađarski premijer Orban bio u krivu, a ona u pravu - cijela serija terorističkih napada i niz drugih društvenih problema jasno govore koliko su opasnosti na koje Europa nema jasnog odgovora donijela njezina otvorena vrata. I zato su ta vrata sada čvrsto zatvorena na cijeloj liniji zapadno od Hrvatske, a kroz njih će se propuštati samo oni koji nakon rigoroznih kontrola budu imali pravo na azil. Znajući da golema većina onih koji se kreću prema nama to pravo jednostavno nema jer nisu iz država zahvaćenih sukobima, a ako i dolaze s ratnih područja davno prije Europe, ili, pak, na njezinim rubnim dijelovima boravili su u sigurnim zonama i u trenutku kada ih napuste od izbjeglica postaju ekonomski migranti, posve je jasno da će po odbijanju biti vraćeni u onu zemlju koja ih jednostavno nije spriječila da uđu na EU teritorij. To je, dakako, Hrvatska.

Stoga je od iznimne važnosti da hrvatska Vlada osigura punu zaštitu granice od svakog nelegitimnog prelaska, a posebice da ne ponovi scene iz 2015. kada je radosno organizirala vlakove i autobuse kojima će se osobe bez ikakve valjane kontrole dokumenata ili dokumenata uopće puštati u Hrvatsku jer 2018. iz nje više neće izaći. Ne smije pri tome popustiti pred pritiscima raznoraznih organizacija koje se pod krinkom humanitarnog rada zapravo bave, da ne upotrijebim težu riječ, organizacijom ilegalnih putovanja po uzoru na brodove koje migrante nađene na moru uz libijsku obalu ne dovedu na sigurno do najbliže luke, nego ih spašavaju prijevozom do Italije.

Hrvatska nesumnjivo mora svoje demografske probleme rješavati i racionalnom imigrantskom politikom. Ali uvijek i jedino pod onim uvjetima koji odgovaraju našim nacionalnim interesima.

Piše: Bojan DIVJAK
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike