Magazin
REPORTAŽA: BARANJSKI GATORFEST

Dani vina, snaša i gromova
Objavljeno 16. lipnja, 2018.
TRADICIONALNOM GATORFESTU, SVETI ILIJA DAO JE SVOJ POSEBAN MUNJEVITI KIŠOVITI DOPRINOS

Sukladno jednoj od pretpostavki o podrijetlu njezina naziva (bor, mađ. vino/annya, mađ. majka), Baranja je opet bila u znaku vina i Baranjskog vinogorja. Radi se, naravno, o GatorFestu - festivalu dobrog vina, održanom i ove godine, u organizaciji Turističke zajednice Baranje, uz pomoć Općine Kneževi Vinogradi i Udruge vinara Baranja.

GOMILA PRIZNANJA

U prekrasnom ambijentu starog beljskog podruma, nastalog još u 16. stoljeću, održana je Večer vina, tijekom koje su dodijeljena priznanja i diplome vinarima koji su nekoliko dana ranije svoje uzorke predali povjerenstvu na čelu s dr. sci. Ivanom Alpeza iz Hrvatskog zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo, koja je inače redovita gošća i šefica povjerenstava brojnih slavonsko-baranjskih ocjenjivanja vina.

Krenimo, dakle, s odličjima, jer njih nema smisla izostaviti u cijeloj priči. Ocijenjena su 64 uzorka, od čega je čak 31 zaslužio zlatnu diplomu. Srebro je dodijeljeno za 21 uzorak, a pet ih je dobilo broncu. Samo u jednom je slučaju dodijeljeno priznanje. Pet vina “zaradilo” je takozvano veliko zlato, a najviše bodova dobilo je vino tvrtke Perak d.o.o. iz Kutjeva. Riječ je o predikatnoj graševini iz 2016. godine.

Vina Belje osvojila su sedam zlata, kao i Vina Kalazić. Pet zlata pripalo je Podrumima Kolar, Vinariji Pinkert četiri, Obiteljskim podrumima Josić i Zajec po dva. Po jedno zlato dodijeljeno je Svijetlim dvorima, Podrumu Szabo i Perak d.o.o. Velike zlatne diplome osvojili su Vinarija Svijetli dvori za izbornu berbu graševine 2015., Obiteljski podrum Josić za cuvee iz 2015., OPG Đurinski iz Zaprešića za cuvee iz 2014. i traminac iz 2015. te Perak d.o.o. za već spomenutu graševinu. Najboljom prošlogodišnjom graševinom postala je ona proizvedena u Podrumima Kolar, najbolje ocjenjeno vino starije od godinu dana je cuvee (2015.) iz Obiteljskog podruma Josić.

Među uzorcima dominirala je graševina koju su na ocjenjivanje poslali gotovo svi vinari, što je još jedan dokaz da je Baranja ujedno i “majka graševine”. No, ne treba zaboraviti ni na druge sorte, kako bijele tako i crne, posebice drugo spomenute koje se polako, ali sigurno vraćaju u baranjske vinograde, a samim time i bačve baranjskih vinara. Njih 12 tijekom Večeri vina odlučilo se pokazati u punom sjaju. “Adute iz rukava” vadili su svi odreda - Kolar, Gerštmajer, Dobrovac, Pinkert, Josić, Kalazić, Szabo, Zajec, Kusić, Svijetli dvori i, dakako, domaćin večeri, Vinarija Belje. Teško se bilo odlučiti koje je vino bolje, a isto tako i napustiti stoljetno zdanje, nakon toliko kušanja.

PRIRODA SE NAPILA

No, svemu što je lijepo brzo dođe kraj, pa tako i Večeri vina u Kneževim Vinogradima. Uslijedila je nova avantura. Mjesto radnje - uzvisina iznad Batine i silnog Dunava, odakle pogled puca “na pola Bačke”. Odredište je, naime, bio caffe&wine bar Barique, smješten podno Augustinčićeva spomenika Pobjedi. Goste je tamo čekao jazz i funky sastav Ariana Group Inc. i prezentacija - što mislite čega? Vina, dakako. I to Kolarovih. Kada se većina gostiju udobno smjestila, počeli su svjetlosni efekti. Ne od reflektora, već od munja. “Kuglao se sveti Ilija”, neumorno, kiša lila i iz neba i iz zemlje, što je u znatnoj mjeri pokvarilo veličanstveni ugođaj. Gosti su se, doduše, smjestili u unutrašnjost kafića, ali sudionici za dan sutra planiranog, trećeg po redu, Wine&wolka nisu mogli potražiti spas ispod krova. Nevrijeme, praćeno nezapamćenom grmljavinom koje je u petak navečer pogodilo Baranju, produžilo se naime sve do subotnjeg jutra i spriječilo održavanje Wine&wolka festivala. Bez obzira na to što se na ovaj zanimljiv događaj prijavilo rekordnih 260 “šetača s čašom” iz raznih dijelova Hrvatske i inozemstva, među kojima, važno je istaknuti, najmanje iz Osječko-baranjske županije. Organizatori su ga bili prisiljeni prolongirati, a točan termin održavanja bit će poznat naknadno. A za ludu vinsko-gastro avanturu sve je bilo spremno.

- Čak 260 zaljubljenika u prirodu te baranjska vina i gastronomiju trebalo je prošetati 12 kilometara dugom stazom koja vodi kroz srce Baranjskog vinogorja. Pripremljeno je bilo isto toliko punktova, u sred nepreglednih vinograda, na proplancima, kotlinama i najvišoj točki Banske kose, gdje su sudionike trebali čekati baranjski vinari Szabo, Svijetli dvori, Pinkert, Kolar, Andrić, Hudobec, Goldberg kuća, Josić, Kalazić, Vukoje i Belje, svaki na razmaku od jednog kilometra - žalosno objašnjava Željka Bagarić iz TZ Baranje, nastavljajući kako su na putu trebali nailaziti na slamnate skulpture udruge Slama te članove plesnog studija Shine, koji su planirali pokazati kako od šetačkog koraka postaje plesni. No, s prirodom se nemoguće boriti, pa nije preostalo ništa drugo do ispričati se potencijalnim “šetačima s čašom”, te obećavši pozvati ih što prije na novi, prolongirani Wine&wolk.

GORE JE BOLJE

Priroda je zaprijetila i drugoga dana, ali je sunce oko podneva obasjalo baranjsku nizinu. I Katolički surduk iznad Zmajevca, koji je bio spreman primiti goste GatorFesta. Živnuli su stoljetni podrumi u ranim poslijepodnevnim satima. Ljudi su pristizali, a vrijedni vinari točili su im graševine, chardonaye, sauvignone, cabernete, frankovke, rosee i ostala vina. Gosti su se vrlo teško mogli odlučiti koje je bolje. Nadaleko se širio miris langošica i kobasica, dok se, uz parolu “Gore je bolje”, na katu Čokot čarde krčkao ukusan grah.

Slično je bilo i u Kusićevim dvorima, iza stagea postavljenog za koncerte, čiji su se domaćini odlučili za čobanac. Mjesto više tražilo se u podrumu i kušaonici Zajec, a ista slika čekala nas je, uobičajeno, u Restoranu vinarija Josić, gdje je “šef parade” Vlado Rešetar pristavio nekoliko kotlića s kao krv crvenim ribljim paprikašima. Iz sata u sat u surduku je bilo sve tjesnije, a poprilična masa ljudi odslušala je koncert Valentine Gyerek Acoustic dua i potom uživala u performansu s vatrom udruge Plantaža. Kad je pala noć, surduk je poprimio sasvim novi, bajkoviti izgled. Svi su podrumi i gatori, naime, bili “obojeni” specijalnim svjetlosnim efektima, što im je davalo neku posebnu čar. Kulminiralo je kada je na binu izišao Hari Mata Hari i starim hitovima zapalio, prema procjenama organizatora, više od 1000 ljudi. No ponovno se s organizatorima i gostima poigrala priroda. Pljusnulo je kao iz kabla neposredno uoči Harijeva nastupa, ali pljusak, gle čuda, nikome nije smetao. Neki su raširili kišobrane, drugi su odlučili pokisnuti, ali svom srećom, radilo se o kratkotrajnoj provali oblaka koja je samo osvježila posjetitelje Gator festa.

Ako je netko pomislio da je koncert Harija Mata Harija bio kraj manifestacije, prevario se. Većina gostiju nakon koncerta preselila se u podrume na after partyje. Kući se nije išlo nikome, a u smještajnim kapacitetima u Katoličkom surduku i široj okolici mjesto se nije moglo dobiti ni za lijek.

Sve u svemu, GatorFest ove je godine proslavio svoj peti rođendan. Brojni glazbenici, mladi umjetnici i vinari pobrinuli su se da još jednom sve prođe kao nezaboravan doživljaj za sve posjetitelje. Festival je dokazao da, uz Vinski maraton, sigurno pripada među najveće vinske manifestacije u regiji i šire. Onaj tko na njemu nije bio, štošta je propustio. No, vrijeme ide dalje, baranjski vinogradi, bar za sada, izgledaju prekrasno, što je jamac da će i iduće godine biti vrhunskih vina, pa će se vinari na idućem GatorFestu imati čime pohvaliti.

Piše: Ivica GETTO
U zdravlje sa Slovencima

Gosti su na GatorFest pristigli s raznih strana Hrvatske i iz inozemstva. Došla je i skupina slovenskih novinara, na čelu s Metkom Bradetić, direktoricom slovenskog ureda Hrvatske turističke zajednice. Cilj im je, doduše, bio Wine&wolk, ali bez obzira na to što je odgođen, zapadni susjedi nisu skrivali oduševljenje vinsko-gastrozabavnom manifestacijom u ovom dijelu Hrvatske. Raspoložen je bio i direktor TZ Baranje, Matej Perkušić: “Između ostalog i ovakvim manifestacijama možemo privući turiste i zadržati ih nekoliko dana u Baranji, što nam je cilj. Zar nije lijepo vidjeti rijeku zadovoljnih ljudi koji će kućama otići prepuni dojmova i sigurno se vratiti u Baranju”, istaknuo je Perkušić.

Za vinarke posebne kreacije

Baranju, osim prirodnih ljepota i bogate gastroponude, krase vina, ali i vinarke koje ih proizvode. Da izgledaju još ljepše, pobrinuo se belomanastirski krojački salon Beatris, koji je za njih kreirao modernu odjeću s etnoizričajem. Svaka kreacija sadržavala je detalje iz šarolike baranjske etnologije i bila prilagođena stilu odijevanja pojedine vinarke. U specijalno kreiranim odjevnim predmetima pojavile su se tijekom Večeri vina.

Kad se većina gostiju udobno smjestila, počeli su svjetlosni efekti - kuglao se sveti Ilija, neumorno, sijevalo, je grmjelo i lilo i iz neba i iz zemlje...

Možda ste propustili...

DR. SC. PREDRAG HARAMIJA, PROFESOR NA ZAGREBAČKOJ ŠKOLI EKONOMIJE I MANAGEMENTA

Ključ pobjede na saborskim (i predsjedničkim) izborima izborne su jedinice

JOSIP MILIČEVIĆ GLAVNI TAJNIK MREŽE MLADIH HRVATSKE

Želimo da mladi budu uključeniji u političke procese

Najčitanije iz rubrike