Objavljeno 15. lipnja, 2018.
Medicinski fakultet Osijek, Hrvatsko društvo fiziologa i Hrvatska agencija za hranu, pod pokroviteljstvom Hrvatskoga društva za hipertenziju, organizirali su već tradicionalno obilježavanje Svjetskoga dana hipertenzije, 17. svibnja 2018., na Trgu Ante Starčevića u Osijeku.
Glavni je čimbenik rizika za razvoj visokoga arterijskog krvnog tlaka (hipertenzije) povećan unos kuhinjske soli prehranom. Slijede ga prekomjerna tjelesna težina, sjedilački način života, pušenje i prekomjerna konzumacija alkohola. Zainteresiranim je građanima mjeren arterijski krvni tlak te su im podijeljene brošure o hipertenziji i potrebi smanjenja unosa soli prehranom kao i savjeti o zdravijim životnim i prehrambenim navikama.
U toj su aktivnosti promocije zdravlja sudjelovali studenti Medicinskoga fakulteta Osijek i udruge CroMSIC: Luka Kolar, Ivan Jurkić, Kristina Steiner, Ivan Bali, Laura Jelušić, Iva Sabljić, Marko Čuljak, Viktor Strmo, Kristijan Bošnjaković, Davor Klepo, Marta Bolješić, Veronika Šikić, Valentin Kordić te specijalizanti KBC-a Osijek: Ivan Feldi, Mario Šafer, Gabrijela Thaler Trek i Zvonimir Sitaš. Organizacijski su odbor činili: doc. dr. sc. Dubravka Mihaljević, dr. sc. Marko Stupin, Matija Ivančić, Anja Tomić i prof. dr. sc. Ines Drenjančević, dopredsjednica Hrvatskoga društva za hipertenziju. Aktivnosti su pomogli Gradsko društvo Crvenoga križa Osijek i volonteri Crvenoga križa.
Ines DRENJANČEVIĆ