Učionica
ODRŽAN PRVI MEĐUNARODNI FESTIVAL MLADOGA TEATRA U BALAMA

Festival okupio šezdesetak mladih glumaca i nastavnika iz New Yorka, Freiburga i Osijeka
Objavljeno 15. lipnja, 2018.

U Općini Bale, u organizaciji Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, od 17. do 27. svibnja 2018. održano je prvo izdanje Festivala mladoga teatra kojemu je tema bila renesansa.

Festival je svečano otvoren predstavom „GOLDonissimi“ po motivima djela Carla Goldonija, u izvedbi studenata njemačke akademije iz Freiburga, i to ispred monumentalne palače Bembo. Šezdesetak mladih glumaca studenata iz New Yorka, njemačkoga Freiburga i Osijeka te njihovih profesora i mentora nazočilo je na toj najvažnijoj balskoj građevini vrhunskim glumačkim radionicama, uz tri večernje predstave ispred palače. Ključnu potporu tom kulturnom projektu dali su Zaklada Mon Perin i Plinio Cuccurin te Općina Bale i Turistička zajednica Bale.

Tijekom Festivala održana su zanimljiva predavanja doc dr. sc. Tihomira Živića sa Sveučilišta u Osijeku, dr. sc. Dubravke Dulibić Paljar sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, izv. prof. art. Jasmine Pacek (AUK u Osijeku) i doc. dr.sc. Sandra Cergne (Fakultet za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije u Puli), dok su doc. dr. sc. Ines Banjari i prof. dr. sc. Daniela Čačić Kenjerić (Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek) održale radionicu o nutricionizmu.

Stanovnici Istre i brojni turisti uživali su u predstavama „The Bloom“ koju su izveli studenti newjorškoga sveučilišta Pace i „Decameron“ G. Boccaccia u izvedbi studenata osječke Akademije. Tijekom deset dana Festivala organizirane se glumačke radionice vrsnih kazališnih pedagoga i glumaca: „Scenska stvarnost i emocionalna vjerodostojnost“ (voditelji Glenn Giera te Bay i Grete Linz), „Suzuki trening - trening tijela i glasa - gramatika stopala“ (voditelj Markus Schlüter), „Kazalište predmeta“ (voditelj Adrienne Kapstein) te „Sedam razina osobnosti - kako energizirati i otjelotvoriti scensku misao" (voditelj izv. prof. art. Robert Raponja). Održane su i radionica japanskoga budoa, koju je vodio izv. prof. dr. sc. Leo Rafolt (AUK u Osijeku), te „Audicija za ulogu i izvedbene tehnike za dramsko i glazbeno kazalište“ koju je vodio hvaljeni profesor i redatelj Cosmin Chivu s newjorškoga Pace sveučilišta.

Katica ŠUBARIĆ
Newjorški program pokrenut prije sedam godina

Redatelj i profesor Cosmin Chivu rekao je da su oni svoj sveučilišni program pokrenuli prije sedam godina i da su njihovi studenti izveli nedavno predstavu na newjorškom Times Squareu. „Čast nam je što smo ove godine dobili priliku doći u Bale na jedan ovakav festival na kojem su naši učenici imali priliku dodatno učiti, ali i predstaviti do sada naučeno“.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: ALICJA AURIGA, DOKTORANDICA S WEST POMERANIAN UNIVERSITY OF TECHNOLOGY IN SZCZECIN (POLJSKA) NA MEĐUNARODNOJ RAZMJENI U OKVIRU ERASMUS+ PROGRAMA NA FAKULTETU AGROBIOTEHNIČKIH ZNANOSTI OSIJEK

Ljudi u Osijeku i na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti uvijek su spremni izići u susret

2

FAKULTET ELEKTROTEHNIKE, RAČUNARSTVA I INFORMACIJSKIH TEHNOLOGIJA OSIJEK

Studenti atraktivni na tržištu rada najbolji su dokaz kvalitete studija na FERIT-u Osijek

3

REZULTATI JEDINSTVENE SVEUČILIŠNE STUDENTSKE ANKETE NA SVEUČILIŠTU U OSIJEKU

Postignuta prosječna ocjena na razini cijeloga Sveučilišta za nastavnike i suradnike iznosi čak 4,623