Učionica
PROF. DR. SC. RENATA PERIĆ DEKANICA PRAVNOGA FAKULTETA OSIJEK

„Kreativan, kompetentan i zadovoljan student u središtu je misije našega Fakulteta“
Objavljeno 15. lipnja, 2018.

Znati, misliti, sanjati. To je sve! Upravo je Victor Hugo u ovome citatu sažeo vodilju razvoja, odnosno bit visokoškolskoga obrazovanja Pravnoga fakulteta Osijek. Kapaciteti kreiranja znanja kroz razvoj znanstvene djelatnosti s jedne strane i razvoj studijskih programa s druge, fokus su strategije Fakulteta. Poticanje znanstvene produktivnosti i nagrađivanje znanstvene izvrsnosti osnova su za daljnji razvoj kadrova koji mogu neprekidno prenositi znanje onima zbog kojih postojimo – našim studentima. Kreativan, kompetentan i zadovoljan student u središtu je misije Fakulteta i okosnica je njegove osnovne djelatnosti. Jedino aktivan i partnerski pozicioniran student može biti središnja točka modernoga studija, a upravo zbog toga Fakultet ima zadaću poticati i osiguravati ustrajnost i uspješnost studenata u studiranju te njihovu materijalnu, socijalnu, psihološku i svaku drugu sigurnost.

Uz znanje, kao temeljnu, ali promjenjivu kategoriju, ustrajni smo u ideji uspostavljanja neprekidne dvosmjerne komunikacije, zdravog dijaloga na svim razinama organizacije kako bismo njegovali kulturu mišljenja. Stalno i proaktivno promišljati o studentima (i nastavnicima i svim djelatnicima o tome što je dobro i što može biti bolje), ali i naučiti studente misliti ključ je dugoročnoga uspjeha naših studenata, a time i svih nas. Studenti su naša ishodišna točka i naša krajnja, stvarna referenca. U tom procesu ključno je ostati dosljedan temeljnim vrijednostima koje Fakultet želi argumentirati kroz svaku svoju misao, riječ i aktivnost, a to su transparentnost, pravednost i otvorenost za suradnju i potporu pozitivnim inicijativama nastavnika, djelatnika i studenata.

Ono što je nekako zaboravljeno u sustavu obrazovanja, a vjerojatno se posebice teško veže uz fakultete poput Pravnoga fakulteta i nemoguće ga je uvesti u misije, vizije i strategije fakulteta, jest treći glagol uvodno odabranoga citata, a to je „sanjati“. Lako je provjerljivo i postoje relevantni interni i eksterni izvori o tome koliko studenata upisuje Fakultet, koliko završava, u kojem roku, s kojim ocjenama, koliko su zadovoljni studiranjem, koliko ih se zapošljava u struci… sve su to iznimno važni indikatori koji nas alarmiraju, usmjeravaju na promjene, pomažu pri redefiniranju postojećih programa i kreiranju novih… No ono što ne mjerimo, ne propitujemo, ne „hranimo“ jesu snovi tih mladih ljudi koji ih dovode na naše fakultete. Što žele, čemu streme, imaju li san promijeniti svoju okolinu, biti najbolja inačica sebe? Svaka velika vizija koja je promijenila svijet na bolje krenula je s nečijim snom.

Naš je zadatak pomoći studentima da u sustavu obrazovanja dobiju znanja i alate kojima će svoje snove pretvarati u realnost, ne dopustiti im da prestanu sanjati. Moj je san da Pravni fakultet Osijek bude upravo to mjesto, mjesto za samoostvarenje, mjesto gdje san i stvarnost, pravo i pravda žive zajedno.

Možda ste propustili...

10. MEĐUNARODNI KONGRES I 12. HRVATSKI KONGRES O BRAŠNU I KRUHU

Predstavili najnovija dostignuća u znanosti i tehnologiji žitarica

NAJDUGOVJEČNIJI OSJEČKI STUDENTSKI FESTIVAL OVE GODINE U KASNIJEM TERMINU

Tradicionalno 39. Osječko ljeto mladih održat će se u prvoj polovici rujna

OD 9. DO 15. LIPNJA 2019. ODRŽAN 5TH INTERNATIONAL STAFF WEEK U ORGANIZACIJI SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Sveučilište u Osijeku na dobrom putu uključivanja u europske trendove

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LIDIJA BARIĆ DR. MED., DOBITNICA NAGRADE „ZA ŽENE U ZNANOSTI“ U 2018. GODINI

Nakon što doktoriram imam želju teme kojima se bavim u znanosti primijeniti u pedijatriji

2

SREDIŠNJA PROSLAVA DANA SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU I SVEČANA SJEDNICA SVEUČILIŠNOGA SENATA

Obilježena 44. akademska godina od osnutka Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

3

AKADEMIJA ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU

Jedinstvena institucija koja podjednako razvija vrhunsko umjetničko stvaralaštvo i ozbiljan znanstveno-istraživački rad