Učionica
ODRŽAN KANADISTIČKI SEMINAR „PAGE, STAGE, SCREEN, VOICE: A CANADIAN STUDIES SEMINAR“ NA FILOZOFSKOM FAKULTETU OSIJEK

Profesori kanadistike pobliže upoznali osječku publiku s važnim aspektima kanadskoga života
Objavljeno 15. lipnja, 2018.

U povodu proslave 25. obljetnice hrvatsko-kanadskih diplomatskih odnosa, dana 14. svibnja 2018. na Filozofskom fakultetu Osijek održan je kanadistički seminar pod nazivom „Page, Stage, Screen, Voice: A Canadian Studies Seminar“.

Na seminaru je izlagalo pet uglednih profesora kanadistike: Andrew Burke (University of Winnipeg), Alan D. Filewod (University of Guelph), Candida Rifkind (University of Winnipeg), Karis Shearer (University of British Columbia, Okanagan) i Linda Warley (University of Waterloo) te Erín Moure, nagrađivana kanadska pjesnikinja. Seminar je održan pod pokroviteljstvom kanadskoga veleposlanika Daniela Maksymiuka, a u suradnji i suorganizaciji Veleposlanstva Kanade u Hrvatskoj, Hrvatsko-kanadskoga akademskog društva i njihove predsjednice doc. dr. sc. Vanje Polić Jurković s Odsjeka za anglistiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu te doc. dr. sc. Ljubice Matek s Odsjeka za engleski jezik i književnost Filozofskoga fakulteta Osijek.

Teme su obuhvaćale pitanja kanadske umjetnosti i kulture s naglaskom na kolonijalnu prošlost Kanade i posljedice kolonijalnih odnosa koje se i danas osjećaju u svim sferama života pa tako i u okviru kulturno-umjetničke produkcije. Kanadski su akademici raspravljali o suvremenome stripu kao žanru koji privlači sve veću pozornost kritike i teorije i koji se na poseban način bavi iskustvom kanadskih Prvih naroda, zatim o kanadskom dokumentarnom filmu, kazalištu i poeziji, i to posebice s aspekta transnacionalnosti i multikulturalnosti, uz naglasak na različite ekonomske i političke mehanizme koji utječu na konstrukciju i percepciju onoga što se smatra kanadskim identitetom. Interdisciplinarnome seminaru nazočio je velik broj studenata i ostalih zainteresiranih građana.

Ljubica MATEK
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: ALICJA AURIGA, DOKTORANDICA S WEST POMERANIAN UNIVERSITY OF TECHNOLOGY IN SZCZECIN (POLJSKA) NA MEĐUNARODNOJ RAZMJENI U OKVIRU ERASMUS+ PROGRAMA NA FAKULTETU AGROBIOTEHNIČKIH ZNANOSTI OSIJEK

Ljudi u Osijeku i na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti uvijek su spremni izići u susret

2

REZULTATI JEDINSTVENE SVEUČILIŠNE STUDENTSKE ANKETE NA SVEUČILIŠTU U OSIJEKU

Postignuta prosječna ocjena na razini cijeloga Sveučilišta za nastavnike i suradnike iznosi čak 4,623

3

FAKULTET ELEKTROTEHNIKE, RAČUNARSTVA I INFORMACIJSKIH TEHNOLOGIJA OSIJEK

Studenti atraktivni na tržištu rada najbolji su dokaz kvalitete studija na FERIT-u Osijek