Učionica
U POVODU ZAVRŠETKA ISTRAŽIVAČKOGA PROJEKTA FUNEXFOOD S PTF-A OSIJEK

Radionica i monografija o nusproizvodima prehrambene industrije
Objavljeno 15. lipnja, 2018.

Dana 4. svibnja 2018. u prijamnom centru Parka prirode Kopački rit održana je radionica pod nazivom „Nusproizvodi prehrambene industrije – od problema do vrijednih sirovina“ u povodu završetka istraživačkoga projekta Hrvatske zaklade za znanost „Primjena nusproizvoda prehrambene industrije u razvoju funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva“ (HRZZ-IP-2013-11-1321, 2014. - 2018.).

Projekt FUNEXFOOD i rezultate rada na projektu predstavili su voditelj projekta prof. dr. sc. Drago Šubarić s Prehrambeno-tehnološkoga fakulteta Osijek, aktualni prorektor Sveučilišta u Osijeku za strategiju razvoja i financije, te suradnici (doc. dr. sc. Antun Jozinović, izv. prof. dr. sc. Stela Jokić, izv. prof. dr. sc. Đurđica Ačkar, prof. dr. sc. Midhat Jašić i prof. dr. sc. Biljana Pajin). No, i drugi su ugledni stručnjaci, kao što su prof. dr. sc. Draženka Komes i dr. sc. Mario Panjičko, imali zanimljiva izlaganja na temu iskorištenja nusproizvoda. Sudionici su radionice imali priliku vidjeti i čuti neke primjere o mogućnostima primjene nusproizvoda prehrambene industrije koji još uvijek predstavljaju velik ekološki i ekonomski problem. Prikazana je njihova primjena kao vrijednih sirovina u proizvodnji različitih funkcionalnih proizvoda te u izolaciji bioaktivnih komponenti i proizvodnji biogoriva.

U sklopu radionice predstavljena je i monografija „Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije“ čiji su izdavači Sveučilište u Osijeku i Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, a urednik prof. dr. sc. Drago Šubarić. Monografija obuhvaća jednim dijelom i rezultate rada na spomenutom HRZZ projektu, a predstavlja i dobar temelj za daljnja istraživanja u području iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije.

Drago ŠUBARIĆ
Možda ste propustili...

ODRŽAN V. SUSRET ZNANOSTI I GOSPODARSTVA U ORGANIZACIJI EFOS-A I HUP-A

Nužno je što ranije uključivanje studenata u stručnu praksu

NA KATOLIČKOM BOGOSLOVNOM FAKULTETU U ĐAKOVU ODRŽANA VEČER STVARALAŠTVA STUDENATA

Uručene nagrade Studentskoga zbora istaknutim nastavnicima i studentima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LIDIJA BARIĆ DR. MED., DOBITNICA NAGRADE „ZA ŽENE U ZNANOSTI“ U 2018. GODINI

Nakon što doktoriram imam želju teme kojima se bavim u znanosti primijeniti u pedijatriji

2

SREDIŠNJA PROSLAVA DANA SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU I SVEČANA SJEDNICA SVEUČILIŠNOGA SENATA

Obilježena 44. akademska godina od osnutka Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

3

AKADEMIJA ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU

Jedinstvena institucija koja podjednako razvija vrhunsko umjetničko stvaralaštvo i ozbiljan znanstveno-istraživački rad