Učionica
GOVOR REKTORA PROF. DR. SC. VLADE GUBERCA NA SVEČANOJ SJEDNICI SENATA:

„Sveučilište u Osijeku bitan je činitelj regionalnoga razvitka“
Objavljeno 15. lipnja, 2018.

Na svečanoj sjednici Senata rektor Sveučilišta u Osijeku, prof. dr. sc. Vlado Guberac, održao je prigodan govor, istaknuvši nazočnima kako će se, listajući sveučilišnu publikaciju objavljenu u povodu ovogodišnjega Dana Sveučilišta, „susresti s pokazateljima, neospornim činjenicama u 42 akademske godine u radu naših znanstveno/umjetničko-nastavnih sastavnica, sveučilišnih ustanova i studentskih udruga, ali između redova krije se i velik entuzijazam nastavnika i znanstvenika, stvaralački napori, radosti studentskoga života, teško razdoblje Domovinskoga rata, ali i veliki doprinosi i ustrajnosti osječke akademske zajednice u razvoju našega Sveučilišta“. U svojem je govoru još, među ostalim, istaknuo i sljedeće:

„Od osnutka Sveučilišta u Osijeku do danas na sveučilišnim i stručnim studijima diplomirala su 55 124 studenta što je izniman doprinos društvenom i gospodarskom razvoju istočne Hrvatske. Akademski stupanj doktora znanosti stekla su 1154 doktoranda što predstavlja izniman doprinos razvitku znanosti (...). Polazeći od činjenice da je Sveučilište u Osijeku bitan činitelj regionalnoga razvitka, od iznimne je važnosti u dugoročnim planovima njegova razvitka odgovoriti izazovima vremena i potrebama regije, i u društvu, ali i u akademskoj zajednici. Nastojanja osječkoga Sveučilišta usmjerena su ne samo uključivanje u moderne europske sustave visokoga obrazovanja, već i na očuvanje svoje posebnosti i identiteta. U akademskoj godini 2017./2018. osječku akademsku zajednicu čini 1870 zaposlenika, od čega 1270 nastavnika i suradnika te 18095 studenata na svim trima razinama studija. Nastava se izvodi na 121 studiju na 17 sastavnica: 12 fakulteta, jednoj Akademiji i četirima sveučilišnim odjelima. Na Sveučilištu je 19 poslijediplomskih sveučilišnih studija, odnosno doktorskih studija, i 33 poslijediplomska specijalističkih studija. Znanstvenoistraživačka djelatnost temelji se na 220 projekata.

Također je potrebno istaknuti da su u okviru provedbe funkcionalne integracije provedene dvije statusne promjene: na osnovi Odluke Senata od 25. travnja 2017. Medicinski fakultet podijelio se na dvije ustanove te je osnovan Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo, a Odlukom Senata od 24. siječnja 2018. godine provedena je statusna promjena tako da se Odjel za kulturologiju i Umjetnička akademija spajaju u jednu ustanovu, Akademiju za umjetnost i kulturu. Usto, Građevinski je fakultet Odlukom Senata od 25. travnja 2018. promijenio naziv u Građevinski i arhitektonski fakultet, a slijedi izmjena naziva Poljoprivrednoga fakulteta u Fakultet agrobiotehničkih znanosti.

U prethodnim dvama desetljećima treba istaknuti da je Sveučilišni kampus najznačajniji projekt Sveučilišta u Osijeku. Smješten je između Tvrđe i Donjega grada i obuhvaća prostor veličine 232.048,00 m2. U Sveučilišnom kampusu u proteklom desetljeću izgrađene su tri nove zgrade te je adaptirano 12 zgrada za potrebe osječkih fakulteta i akademije, sveučilišnih ureda i studentskoga standarda. U tijeku je izgradnja nove zgrade Sveučilišne knjižnice i novoga Studentskog paviljona, a završena su i arheološka istraživanja za nove zgrade Pravnoga i Prehrambeno-tehnološkoga fakulteta te Multimedijskoga centra (...). Uz ovaj kratak prikaz, veliku zahvalnost i duboko poštovanje upućujem svim članovima osječke akademske zajednice na njihovu doprinosu u razvoju našega Sveučilišta“.

(Sveučilište u Osijeku)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike