Učionica
OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN DJEVOJAKA U INFORMACIJSKIM I KOMUNIKACIJSKIM TEHNOLOGIJAMA 

„Girls in ICT Day 2018“ na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek
Objavljeno 15. lipnja, 2018.

Zanimanja u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija (IKT ili ICT) još se uvijek smatraju muškim zanimanjima i relativno se malo djevojaka odlučuje za upis na studije u tom području.

U cilju je promidžbe tih zanimanja Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) Osijek 26. travnja 2018. obilježio Međunarodni dan djevojaka u informacijskim i komunikacijskim tehnologijama (Girls in ICT Day 2018). Obilježavanje Girls in ICT Day pokrenula je 2010. godine Međunarodna telekomunikacijska organizacija (ITU-International Telecommunication Union) u cilju promidžbe IKT-a i motiviranja djevojaka za izbor zanimanja u IKT-u, atraktivnom području u kojem se svake godine otvara sve više radnih mjesta i u kojem već danas nedostaje stručne radne snage.

U okviru Girls in ICT Day 2018 organizirana je konferencija o mogućnostima studiranja i zapošljavanja u IKT području, namijenjena učenicama osnovnih i srednjih škola. Uz prof. dr. sc. Snježanu Rimac-Drlje, prodekanicu za međunarodnu suradnju, koja je predstavila mogućnosti studiranja na FERIT-u, na konferenciji su sudjelovale inženjerke iz ICT tvrtki i znanstvenice s FERIT-a. One su predstavile projekte na kojima rade te svoja iskustva u radnom okruženju koje je još uvijek pretežito muško. Ivana Stupar iz tvrtke Ericsson Nikola Tesla d.d. održala je predavanje na temu „Rad u velikoj tvrtki, istraživanje i društveno odgovorno inženjerstvo“, Terezija Ćosić iz tvrtke Inchoo d.o.o. predavanje „Programer u slici”, Martina Podhorski iz tvrtke Escape d.o.o. predavanje „Odabir karijere – slijediti srce ili razum”, Kristina Tošeski i Ana Bilandžić iz Instituta RT-RK Osijek predavanje „Inženjerke u automobilskoj industriji”, izv. prof. dr. sc. Irena Galić, prodekanica za znanost i poslijediplomske studije na FERIT-u, predavanje „Metode za interpretaciju medicinskih snimki za detaljnu analizu zdravlja srca”, doc. dr. sc. Vanja Mandrić s FERIT-a predavanje „Kontrola zračenja baznih postaja i mobilnih uređaja”, a Petra Đurović, asistentica na FERIT-u, predavanje „Napredna 3D percepcija za mobilne robotske manipulatore”. Sve su predavačice istaknule zanimljivost područja u kojem rade, dobro poslovno okruženje u kojem nema diskriminacije žena, mogućnosti za usavršavanja i putovanja koje im osiguravaju poslodavci te prije svega svoju ljubav prema tom kreativnom i inventivnom području.

Snježana RIMAC-DRLJE
Više od 180 učenica na konferenciji

Na konferenciji je sudjelovalo više od 180 djevojčica i djevojaka iz OŠ „August Šenoa“, OŠ „Višnjevac“, OŠ „Dobriša Cesarić“, I., II. i III. gimnazije Osijek, Gimnazije Gaudeamus, Elektrotehničke i prometne škole Osijek, Trgovačke i komercijalne škole „Davor Milas“ Osijek te Poljoprivredne i veterinarske škole Osijek. Iznimno dobar odaziv djevojaka upućuje na velik potencijal za usmjeravanje mlađe ženske populacije prema IKT području.

Možda ste propustili...

OD 20. DO 22. LIPNJA 2018. NA ODJELU ZA MATEMATIKU SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Drugi međunarodni skup iz područja optimalnoga upravljanja i primjena

NA AKADEMIJI ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU GOSTOVAO POZNATI HRVATSKI UMJETNIK

Prof. dr. art. Kažimir Hraste: Ako imate dobru konstrukciju, imate dobar kip

OLIVER ROMIĆ PREDSJEDNIK STUDENTSKOGA ZBORA GRAĐEVINSKOGA FAKULTETA OSIJEK

„Po svemu dostojno pariramo tehničkim fakultetima u EU”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana