Učionica
NA FERIT-U OSIJEK GOSTOVAO SVJETSKI POZNATI FIZIČAR

Prof. dr. sc. Ivica Puljak predavao o Svemiru i Higgsovu bozonu
Objavljeno 15. lipnja, 2018.

Dana 15. svibnja 2018. na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek (FERIT) gostovao je prof. dr. sc. Ivica Puljak, svjetski poznati fizičar i redoviti profesor fizike na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu (FESB).

Tom prigodom održao je zanimljivo i izvrsno predavanje pod nazivom „Priča o svemiru i Higgsovu bozonu“ koje je bilo prilagođeno studentima elektrotehnike, ali i široj javnosti. Prvi se dio predavanja bavio velikim brojkama pomoću kojih smo saznali koliko je Svemir prostran, koliko ima zvijezda i galaksija u Svemiru, koliko ima atoma u našem tijelu te koliko znamo, odnosno ne znamo o Svemiru i kako je nastao. Drugi je dio predavanja bio posvećen Higgsovu bozonu i njegovu otkriću. Posrijedi je najvažniji znanstveni projekt u novijoj povijesti čovječanstva što dokazuje činjenica kako je objavu otkrića Higgsova bozona pratila milijarda ljudi putem TV ekrana. Budući da je prof. Ivica Puljak vodio tim koji je sudjelovao u otkriću Higgsova bozona, dao je uvid koliko je truda, novčanih sredstava (oko 10 milijardi dolara) i suradnje znanstvenika iz cijeloga svijeta uloženo kako bi se došlo do toga otkrića koje je čovječanstvu donijelo nova saznanja o nastanku Svemira.

Ana ŠOKČEVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: LILY SOLOMON, NA MEĐUNARODNOJ RAZMJENI U OSIJEKU

Osijek je lijep, opušten i miran grad s prekrasnom dušom i parkovima

2

GRAĐEVINSKI I ARHITEKTONSKI FAKULTET OSIJEK

Regionalni centar obrazovanja u području građevinarstva i arhitekture

3

PROVEDBA ERASMUS PROGRAMA MEĐUNARODNE MOBILNOSTI U OKVIRU SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU U AKADEMSKOJ GODINI 2017./2018.

U programu Erasmus+ realizirane mobilnosti 73 studenta i 103 djelatnika partnerskih ustanova iz inozemstva