Učionica
ZNANSTVENI KUTAK

Tko su favoriti, a tko autsajderi Svjetskoga nogometnoga prvenstva?
Objavljeno 15. lipnja, 2018.
Pogled na sp U NOGOMETU 2018. iz kuta kineziologa i matematičara s Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek

U ovom osvrtu, u povodu aktualnoga Svjetskoga nogometnog prvenstva 2018., pokušat ćemo čitateljima Sveučilišnoga glasnika pomoći sagledati sve mogućnosti „izlaska“ iz skupine i dati nekoliko savjeta pri računanju favorita u pojedinim utakmicama i favorita za prvaka svijeta.

Hrvatska je na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, gdje se od 14. lipnja do 15. srpnja 2018. reprezentacije trideset dviju država bore za naslov prvaka svijeta. U prvom dijelu natjecanja reprezentacije su raspoređene u osam skupina po četiri sudionika, a nakon što svaka od četiriju reprezentacija odigra po jedan meč s ostalima u svojoj skupini (dakle, šest utakmica u svakoj skupini), dvije najbolje pozicionirane reprezentacije iz skupine idu u daljnji tijek natjecanja, a za treću i četvrtu reprezentaciju prvenstvo je gotovo. Dalje, nakon utakmica u skupinama, natjecanje se odvija po kup sustavu – pobjednik ide dalje, gubitnik ide kući.

Nova pravila poretka u grupi

Nakon šest utakmica u svakoj skupini, konačan će poredak biti odlučen prema sljedećim kriterijima:

a) najveći broj bodova reprezentacije postignut u svim utakmicama te reprezentacije u skupini;

b) gol razlika reprezentacije s obzirom na sve utakmice te reprezentacije u skupini;

c) najveći broj postignutih golova s obzirom na sve utakmice te reprezentacije u skupini;

d) najveći broj bodova postignut samo u utakmicama između reprezentacija između kojih se odlučuje koja će ići dalje;

e) gol razlika postignuta samo u utakmicama između reprezentacija između kojih se odlučuje koja će ići dalje;

f) najveći broj postignutih golova samo u utakmicama između reprezentacija između kojih odlučujemo koja će ići dalje;

g) najveći broj fair play bodova, pri čemu je:

- svaki žuti karton minus 1 bod,

- drugi žuti karton (odnosno crveni) u istoj utakmici minus 3 boda,

- izravan crveni karton minus 4 boda,

- žuti karton i na istoj utakmici odmah i izravan crveni karton – minus 5 bodova,

h) izvlačenjem, tj. slučajnim odabirom predstavnika FIFA-ina odbora,

pri čemu uvjet a) ima veći prioritet od b), b) veći prioritet od c) i tako dalje.

Koeficijenti i vjerojatnosti prolaza i osvajanja prvenstva

Unatoč gore navedenim kombinacijama, sa stručne strane ipak je gotovo nevjerojatno da se kladioničarski favoriti ne plasiraju nakon natjecanja po skupinama u eliminacijski dio. No, gledajući kroz povijest na posljednjih nekoliko prvenstava upravo se dogodilo da i „autsajder“ uspije doći blizu vrha. Sjetimo se Švedske 1994. u SAD-u, Hrvatske 1998. u Francuskoj ili recimo Turske 2002. u Japanu i Južnoj Koreji.

Skupina A: Gotovo na svakom prvenstvu dogodi se da reprezentacija domaćina, u ovom slučaju Rusije, ima određenu prednost i sigurno prođe razigravanje po skupinama iako će imati težak posao u skupini s Egiptom i Urugvajem. Pogotovo kada znamo da za Egipat igra ponajbolji svjetski igrač Mohamed Salah, a Urugvaj na čelu s Luisom Suarezom predstavlja prototip tvrde, prgave pa pomalo i bezobrazne južnoameričke reprezentacije, dok Saudijska Arabija nema dovoljno kvalitete i kontinuiteta dobrih utakmica da bi komu uzela jedan ili sva tri boda.

U skupini B za prolazak dalje ne bi trebali imati većih problema Španjolska i europski prvak Portugal, predvođen Cristianom Ronaldom, protiv Irana i Maroka iako će obje biti neugodan i tvrd protivnik. Kvalitetnu i neizvjesnu borbu očekujemo u skupini C gdje je ipak izraziti favorit reprezentacija Francuske koja bi trebala biti siguran putnik u drugi krug, a još će se jednog birati između Danske, Perua i Australije. Ipak, mišljenja smo kako je Australija ipak „autsajder” te da će neizvjesno biti u susretu Danske i Perua.

Skupina je D ona u kojoj se nalaze Hrvatska, Argentina, Island i Nigerija. Hrvatska otvara prvenstvo protiv Nigerije. Ujedno je i po mišljenju stručnjaka Hrvatska „najmanji favorit” u početnim utakmicama (za našu pobjedu dobit ćete više nego za pobjede ostalih „favorita”). Uglavnom smo imali problema s afričkim reprezentacijama te smatramo kako ni ovo prvenstvo neće biti iznimka. Čak su i kladionice na taj susret za pobjedu Hrvatske postavile iznimno visok koeficijent (1.90). Utakmica s Islandom vjerojatno će proteći u tvrdom i više taktičkom nadmudrivanju te igranju „na mišiće“, dok će utakmica s Argentinom tradicionalno proteći u najkvalitetnijoj predstavi naše reprezentacije. Problem našega izbornika u prvim dvjema utakmicama bit će kako pozitivno pripremiti i motivirati reprezentativce jer objektivno igračke kvalitete za prolazak u drugi krug posjeduju, dok utakmica protiv Argentine nameće motiv sam po sebi.

Skupina E donosi po nama i najviše neizvjesnosti. Dok je, po svemu sudeći, Brazil najveći favorit, i skupine i prvenstva, drugog putnika tražit će se među reprezentacijama Srbije, Švicarske i Kostarike. Blagu prednost dajemo europskim reprezentacijama koje će po nama u međusobnom srazu odlučivati o putniku u drugi krug. Uzevši u obzir promjenu izbornika u reprezentaciji Srbije te višegodišnje probleme u reprezentaciji, blagu prednost dajemo reprezentaciji Švicarske, no sve su mogućnosti otvorene.

U skupini F slična je situacija kao i u skupini D. Izraziti je favorit aktualni svjetski prvak, reprezentacija Njemačke, a drugog putnika u eliminacijsku fazu natjecanja tražit će se među reprezentacijama Južne Koreje, Meksika i Švedske. Opet ćemo blagu prednost dati reprezentaciji Švedske iako je u toj skupini sve moguće.

Dolazimo do skupine G koja je možda i najjednostavnija skupina za predvidjeti rezultate. U skupini G izraziti su favoriti reprezentacije Belgije i Engleske. Ne vjerujemo da Panama i Tunis imaju dovoljno kvaliteta izboriti plasman u drugi krug natjecanja.

I, na kraju, skupina H koja je, prema našem mišljenju, uz skupinu D najnezgodnija za predviđanje - naime reprezentacije Kolumbije i Poljske u blagoj su prednosti, ali u skupini su još i uvijek neugodne reprezentacije Japana i Senegala.

Brazil i Njemačka najveći favoriti

Što se tiče predviđanja osvajača svjetskog prvenstva, favoriti su kladionica Brazil s koeficijentom 4.7 te Njemačka s koeficijentom 5 što je realno za očekivati uzevši u obzir i tijek kvalifikacija kao i uvjerljivost u prijateljskim utakmicama te broj kvalitetnih igrača kojima raspolažu obje reprezentacije. Treća je po redu Francuska s koeficijentom 6.5 te Španjolska pa tek onda naš suparnik iz skupine - Argentina. No, iako je Argentina tek na 5. mjestu po predviđanjima, nama se čini kako će ostvariti bolji plasman zbog sjajnoga nogometaša Lionela Messija i medijskoga pritiska jer na reprezentativnom planu jedan od najboljih igrača svih vremena ostao je dužan. Doduše, igrao je i finale Copa Americe, pa i finale Svjetskoga prvenstva u Brazilu, ali ipak ostaje u sjeni igrača s kojima ga uspoređuju, a to su u prvom redu Pele i Maradona. U prvih deset mjesta ugurale su se još i Belgija, Engleska, Portugal, Urugvaj i Hrvatska. Hrvatska se po predviđanjima nalazi na 10. mjestu pa bi, po svim parametrima, trebala proći skupinu i ući u eliminacijski dio.

Iako se na Svjetsko prvenstvo nisu plasirale nogometne velesile kao što su Italija i Nizozemska te moćni Čile i SAD, ipak nam predstoji zanimljivo prvenstvo s mnogo rezultatske neizvjesnosti. Nadamo se da smo vam bar malo pomogli u odabiranju favorita na aktualnom Svjetskom prvenstvu.

Petar KERŽE, Tomislav RUDEC
Kombinacije broja bodova na kraju natjecanja po grupama

Četiri se reprezentacije mogu u grupi poredati na ukupno 4!>24 načina. No, ako uzmemo jedan od 24 poretka – primjerice 1. Argentina, 2. Hrvatska, 3. Island, 4. Nigerija – pitamo se na koliko se načina, s obzirom na bodove, mogu te četiri ekipe svrstati u gore navedeni poredak. Ako prva reprezentacija ima devet bodova, postoji ukupno sedam načina raspodjele bodova:

Ako prva reprezentacija ima sedam bodova, postoji još dodatnih 14 načina raspodjele bodova, za šest bodova još sedam načina i tako dalje. Ukupno gore navedeni raspored može biti ostvaren na čak 40 načina. Dakle, samo s obzirom na bodove, ne gledajući gol razliku, četiri se ekipe mogu uvrstiti u tablicu na nevjerojatnih 960 načina od kojih u 196 slučajeva moramo posegnuti za gore navedenim pravilima od b) pa na dalje. Iako smo ovim kratkim prikazom opravdali uvođenje tolikog broja kriterija za svrstavanje reprezentacija, u praksi su neki poredci gotovo nevjerojatni zbog razlike u kvaliteti reprezentacija (poredak u kojem sve ekipe na kraju imaju po tri boda također zahtijeva upotrebu navedenih pravila, no razmislite koliko je vjerojatno da će sve utakmice u grupi završiti neriješeno).

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike