Crna kronika
KREĆU GODIŠNJI ODMORI

Prazne kuće mame lopove
Objavljeno 15. lipnja, 2018.
Tijekom prošle godine dogodilo se 899 krađa u Osječko-baranjskoj županiji

OSIJEK - Školska je godina pri kraju i građani planiraju obiteljske odlaske na godišnji odmor, no jednako tako i lopovi se spremaju u nove provale u prazne kuće i stanove.


Policija razvrstava imovinska kaznena djela na krađe i teške krađe, no građanima je svejedno kako se to zvalo kada ostanu bez vrijednih stvari dok su se odmarali. U Osječko-baranjskoj županiji tijekom prošle godine dogodilo se 899 raznih vrsta krađa, a najviše ih otpada na one kada netko provali u neki objekt - 480. Šteta nastala krađama, pljačkama, prijevarama i slično u ovoj najvećoj slavonskoj županiji prošle godine iznosila je više od 6,2 milijuna kuna.


Zbog navedenog iz policije upozoravaju građane da dobro osiguraju svoje domove prije nego što krenu na odmor.


- Ako odlazite na duže vrijeme, kuću ili stan ostavite na čuvanje osobi od povjerenja. Nikad ne ostavljajte ključ od ulaznih vrata ispod otirača, u papučama, posudama za cvijeće i slično. Ne govorite svima da nekamo putujete i ne ostavljajte takve poruke na vratima ili telefonskim sekretaricama. Ne držite novac i zlatni nakit u posudama, na kuhinjskom namještaju, u blizini prozora ili vrata, ispod jastuka ili madraca, u ormarima, među rubljem, a nakit i druge dragocjenosti fotografirajte radi prepoznavanja i lakšeg pronalaženja. Ako ostavljate nemoćnu osobu ili dijete samo u kući ili stanu, poučite ih da ne otvaraju vrata nepoznatim osobama i da vas u slučaju dolaska takve osobe prvo nazovu preko telefona - upozorili su iz policije.


Darijo Premec, glasnogovornik Policijske uprave osječko-baranjske, dodao je i da će nagomilana pošta u sandučiću skrenuti pozornost provalnika.


- Kada odlazite na duže vrijeme, ne spuštajte do kraja rolete na prozorima jer lopovi i to ponekad prate i donose zaključak da nitko ne boravi u stanu ili kući te kako je teren “slobodan”. Adresu na kojoj boravite i broj telefona na koji vas se može dobiti kada ste na putu ostavite osobi od povjerenja. Ne zaboravite uključiti alarmni sustav ako ga posjedujete - kazao je glasnogovornik.


Iz policije upozoravaju i da, u slučaju da građanima nestane ključ ulaznih vrata, odmah zamijene uložak brave. Iako se čini zgodno obilježiti svoj ključ imenom i adresom, to također nije dobra ideja ako ga izgubite. Ako netko primijeti neznance koji se "motaju" oko zgrada ili kuća i ponašaju se sumnjivo, ništa ne košta nazvati policiju na besplatan broj telefona 192 da provjeri o kome se radi.


Pri izlasku iz doma obvezno treba zaključati vrata; čini se banalno, no ponekad se zaboravi, ali isto tako treba zatvoriti prozore i balkonska vrata. Prozori i vrata otvoreni na "kip" lopovu će olakšati posao, jednako kao i samo spuštene rolete. Tko si može priuštiti, trebao bi uvesti videonadzor, a dobra je ideja senzornim svjetiljkama osvijetliti unutrašnjost i vanjski dio kuće. Iz policije kažu i da, ako se radi o stanovima ili kućama, moguće je ugraditi i dodatnu zaštitu, primjerice rešetke na prozorima.

Iako se čini nelogično da građani ostave neposredno uz kuću ljestve i druge predmete koji će olakšati ulazak lopovima u njihov dom, ipak se to često događa, pa iz policije podsjećaju da sve takve predmete obvezno uklone. Sandra Lacić

Darijo Premec

glasnogovornik Policijske uprave osječko-baranjske

NAGOMILANA POŠTA SKRENUT ĆE POZORNOST PROVALNIKA

 

Darijo Premec, glasnogovornik Policijske uprave osječko-baranjske, dodao je i da ne treba spuštati do kraja rolete na prozorima jer lopovi i to prate i donose zaključak da nitko ne boravi u stanu ili kući te kako je teren “slobodan”.

- Nagomilana pošta u sandučiću skrenut će pozornost provalnika - kazao je glasnogovornik

Najčitanije iz rubrike