Svijet
VEĆ SU MU PRIJETILI SMRĆU

Otet istraživački novinar u Srbiji
Objavljeno 15. lipnja, 2018.

Srpski mediji javljaju kako je u noći na četvrtak u Beloj Crkvi, u jugoistočnoj Vojvodini, nestao freelancer novinar Stefan Cvetković koji je u javnosti poznat po istraživanju škakljivih tema poput ubojstva srpskog vođe na Kosovu Olivera Ivanovića ili kada se 2014. po Hrvatskoj vozio “jugom” sa srpskom zastavom na haubi, a po Srbiji s hrvatskom zastavom i promatrao reakcije ljudi. U svibnju je pričao kako je šest sati bio zadržan na Jarinju, graničnom prijelazu između Srbije i Kosova, gdje ga je kosovska policija ispitivala o njegovim saznanjima o Ivanovićevu ubojstvu, a u veljači je Cvetković održao konferenciju za novinare u Beogradu, na kojoj je pokazao fotografije osoba koje su, prema njegovim saznanjima, likvidirale Ivanovića i za to, kako je tvrdio, dobile 40.000 eura.

U Beogradskoj ulici u Beloj Crkvi pronađen je automobil Polo koji je koristio Cvetković, a u vlasništvu njegova oca, čija su vozačeva vrata bila otvorena, svjetla upaljena, a pokraj vozila pronađen je novinarev ručni sat s oštećenom narukvicom pa se uvelike sumnja kako je riječ o otmici. Srpski novinari neuspješno su pokušavali Cvetkovića dobiti na neki od mobitela koje je koristio, ali svi su bili isključeni. MUP je priopćio kako je u Belu Crkvu iz Beograda upućeno više desetaka pripadnika Žandarmerije, ronioci zbog pretrage jezera i kanala Dunav-Tisa-Dunav, pripadnici kriminalističke policije i više vodiča službenih pasa, a angažirana su i dva helikoptera MUP-a koji nadlijeću područje u okolici Bele Crkve. Srpski predsjednik Aleksandar Vučić kaže kako ga ministar policije i šef sigurnosne službe, “svakih 15 minuta obavještava” te da su svi resursi na raspolaganju policiji i sigurnosnoj službi, ali nije mogao ništa govoriti o detaljima.

Pokret “Dosta je bilo” koji pripada političkom centru i ima 16 zastupnika u srpskoj Skupštini ocijenio je kako je nestanak novinara Stefana Cvetkovića, koji je istraživao ubojstvo Olivera Ivanovića, “još jedan podsjetnik na to u kakvom bezakonju živimo i da nam državu vode ljudi koji su otvarali šampanjac kada je ubijen premijer Zoran Đinđić.” M. Flego

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GRAĐANI SYDNEYJA SUOČENI S NOVIM UŽASOM

Više ozlijeđenih u novom napadu nožem

2

SCHOLZ U KINI

Ojačati veze, obuzdati Putina

3

RAT NA BLISKOM ISTOKU

Iranski napad: Svijet strahuje od širenja sukoba