Osijek
ŽUPAN I GRADONAČELNIK OD VLADE TRAŽE POMOĆ U SUZBIJANJU KOMARACA

Narušena je kvaliteta življenja svih stanovnika naše županije
Objavljeno 15. lipnja, 2018.

Zbog najezde komaraca, kojoj su izloženi gotovo svi dijelovi Osječko-baranjske županije, župan Ivan Anušić i osječki gradonačelnik Ivan Vrkić poslali su predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću zahtjev, a ministrima zdravstva, poljoprivrede te zaštite okoliša i energetike zamolbu za žurnu pomoć u provođenju mjera dezinsekcije komaraca na području županije, izvijestili su u četvrtak iz ureda župana Anušića.

- Od Vlade RH zatražili smo da izdvoji financijska sredstva iz državnog proračuna kako bi nam pomogla u borbi s najezdom komaraca. Problem komaraca na području naše županije nije od jučer i ne rješava se u vrijeme kada ih je najviše, pa sada možemo poduzeti samo vatrogasne mjere - naglašava župan Anušić.

Dodaje da se komarci moraju tretirati sustavno, planski i svih 365 dana u godini ako se želi smanjiti najezda u proljeće i ljeto te da je zato osnovano županijsko povjerenstvo za koordinaciju sustava kontrole komaraca, koje će u suradnji sa strukom i akademskom zajednicom raditi na programu kontrole komaraca i njegovoj provedbi u gradovima i općinama.

Napominje kako je u izradi strateški plan za cjelovitu i sustavnu kontrolu komaraca u cijeloj županiji, posebice na poplavnim područjima uz Dravu i Dunav, a svrha je “osigurati zajedničko financiranje općina i gradova jer je jedinicama lokalne samouprave najveći problem osigurati potrebna i dostatna financijska sredstva”.

Anušić podsjeća kako je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade u Osijeku početkom prosinca prošle godine izrazio želju da pomogne županiji u borbi protiv komaraca te ističe kako je realno očekivati da će na dopis koji mu je poslan odgovoriti pozitivno.

- Vatrogasne mjere koje se provode posljednjih dana imaju kratak efekt, a borba protiv komaraca mora biti sustavna jer je narušena kvaliteta življenja svih stanovnika naše županije. Komarci utječu i na smanjenje prinosa u stočarstvu, potencijalni su prijenosnici bolesti te izrazito nepovoljno djeluju na našu želju za intenzivnijim razvojem kontinentalnog turizma - zaključuje župan Anušić. I.K.

U ŽUPANIJI 36 OPĆINA I GRADOVA NE PODUZIMA NIŠTA PROTIV KOMARACA

U dopisu se ističe kako se određena tretiranja komaraca obavljaju samo za područje Osijeka, koji jedini ima planirana, ali nedostatna proračunska sredstva za tu namjenu, da su Beli Manastir te općine Antunovac, Bilje, Čepin i Dalj osigurali manje iznose za povremene tretmane komaraca, a ostalih 36 općina i gradova u Osječko-baranjskoj županiji na svojem području ne provodi nikakve mjere kontrole komaraca.

Možda ste propustili...

URUČENE USPOMENICE NA MEMORIJALNU HODNJU OSIJEK - VUKOVAR

Svake godine sve više učenika želi dati svoj obol žrtvi Vukovara

VLASTA RAMLJAK GOŠĆA SUSRETA UGODE

Najviše od svega volim teatar, on mi život znači

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

Najčitanije iz rubrike