Osijek
HRVATSKI DOMOBRANI

Komemoracija na mjestu logora “Zeleno polje”
Objavljeno 14. lipnja, 2018.

Na mjestu gdje je nakon završetka Drugog svjetskog rata, 1945., bio prolazni logor “Zeleno polje” (prostor gdje je sada zgrada HOPS-a - nekada Opeke) jučer je održan komemorativni skup za žrtve križnog puta koje su završile u logoru “Zeleno polje”. Spomen-ploča koja je bila prije na tom objektu u Vukovarskoj 217 sada je premještena na uređeni prostor ispred zgrade HOPS-a pa je molitvu i posvetu premještene spomen-ploče predvodio velečasni Ivan Jurić, a komemoraciju je organizirala Udruga ratnih veterana Hrvatske “Hrvatski domobran” - Ogranak Osijek.

Nakon molitve položeno je cvijeće i zapaljene su svijeće u spomen na one koji su stradali u logoru.

- Kroz logor je prošao velik broj zarobljenika, koji su nakon kraćeg zadržavanja upućivani na “preodgoj” u rudnike, ciglane. U ovom logoru, kako smo doznali iz arhivske dokumentacije, najčešće se umiralo od dizenterije i sličnih bolesti, pretpostavlja se da je logor otvoren 14. travnja 1945., kada je, prema pisanju Glasa Slavonije, vidljivo da je cijeli Osijek bio jedan veliki logor, a u to su vrijeme počela “suđenja ratnim zločincima” u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u Osijeku, gdje je osuđen velik broj ljudi na smrtne ili vremenske kazne, uz obveznu konfiskaciju imovine. Ove teme ne idu pod kapu svim dosadašnjim vlastima u Hrvatskoj, napadaju nas da radimo reviziju povijesti, a mi odgovaramo da je došlo vrijeme da se prava istina sazna - kazao je Marko Krznarić.

Marija Bendeković, djevojački Vind, iz Osijeka, koja je transportirana u drugi logor u dobi od osam i pol godina, prisjetila se svoje tragedije i kako je izgledalo neljudsko ponašanje i uhićenje te daljnji tretman njezine obitelji i drugih civila 11. svibnja 1945. D. Pejić

Možda ste propustili...

U SJEĆANJE NA POGINULE U ROSINJAČI

Šesnaest stabala kao "živi spomenik"

ŽELJKO BOSILJ, AKTIVIST, PJESNIK, GLAZBENIK...

Za prava gluhoslijepih osoba govorio i u Europskom parlamentu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UOČI JESENSKOG UPISNOG ROKA NA OSJEČKOM SVEUČILIŠTU

Upisana samo trećina brucoša, nikad više slobodnih mjesta!

2

“OTISAK PAPUKA” IVANKE I SARE MURŠIĆ

Kćerka slikama svoje majke dodala bogatu “proširenu stvarnost”

3

PORAST TURISTIČKIH DOLAZAKA I NOĆENJA U GRADU ZA 10 POSTO

U prvih sedam mjeseci Osijek posjetilo 32 tisuće turista, najviše iz Njemačke

oglas