Regija
HUMANITARNI SPEKTAKL U ŽUPANJI

Humane zvijezde za braću Leona i Svena
Objavljeno 15. lipnja, 2018.
Dečki su se složili da je to zasigurno bila jedna od najljepših utakmica koju su odigrali, kaže Branko Tušek

ŽUPANJA - U sportskoj dvorani OŠ Ivana Kozarca u Županji Humane zvijezde Hrvatske odigrale su utakmicu za braću Horvat – Leona (13) i Svena (11). Obojici je dijagnosticirana Danonova bolest - rijetka, nasljedna i za život opasna neuromišićna bolest koja je dovela do teškog poremećaja srčane funkcije. Dijagnosticirana im je i hipertrofična restriktivna kardiomiopatija i jedino što im preostaje presađivanje je srca. U KBC-u Zagreb podvrgnuti su opsežnoj predtransplantacijskoj obradi i uvršteni su na listu čekanja. Hrvatska je članica Eurotransplanta, međunarodne mreže za razmjenu organa i majka Đurđica se danonoćno moli i nada da će spasonosni pozivi stići, da će donatorska srca biti pronađena i da će njeni sinovi dobiti priliku za novi život.

Tužna životna priča ove obitelji senzibilizirala je javnost. Humane zvijezde Hrvatske nisu ni trenutka dvojile. Čim su čuli za zasigurno jedinstven slučaj da je dvojici braće dijagnosticirana teška bolest od koje u svijetu boluje samo stotinjak ljudi, članovi udruge odlučili su pomoći i dati potporu ovoj obitelji. Prije početka utakmice Humanih zvijezda Hrvatske i Leonovih i Svenovih prijatelja iz Županje, poznati nogometni treneri Zoran Zekić i Stanko Mršić dječacima su uručili dresove hrvatske nogometne reprezentacije s njihovim imenima i brojem godina. Tu su bili i Davor Rupnik i legendarni Ivica Grnja, nogometaši Antun Labak, Marko Babić, Mario Lušić… pjevač Leo, Pero Galić iz Opće Opasnosti, Franjo Sarić iz TS-a Vranac… Svi su oni uz brojne Županjce koji su s njima istrčali na teren bili dijelom velikog humanitoranog spektakla i velikoga srca za braću Horvat. U akciju su se uključile i snaše iz Bošnjaka, koje su vrijedno pekle listariće i također prikupile određenu svotu novca.

- Sjajno je bilo! Jako sam sretan i ponosan na svoje Županjce. Dečki su se složili da je to bila zasigurno jedna od najljepših humanitarnih utakmica koju su do sada odigrali. Vjerujem da ćemo prikupljenim novcem dječacima i njihovo majci uspjeti bar donekle pomoći i olakšati boravak u Zagrebu. A iskreno se nadamo i Leonu i Svenu od srca želimo da što prije dobiju poziv za transplantaciju koji im život znači, da se brzo oporave i napokon počnu normalno živjeti - kaže Branko Tušek, predsjednik Humanih zvijezda Hrvatske. Zahvalio je svima koji su podržali akciju, OŠ Ivana Kozarca, momčadima Graničara i Sladorane, te svim građanima koji su pokazali veliko srce i svojim dobrovoljnim prilozima odlučili zajednički pomoći.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
ODLIČJE PREDSJEDNICE GRABAR-KITAROVIĆ

- Utakmicom u Županji, 121. uzastopce, ujedno smo obilježili i punih 15 godina rada i djelovanja Udruge. Dobili smo poziv od predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović koja nas je odlučila odlikovati, odnosno uručiti povelju za humanitarni rad, što nam je svakako veliko priznanje i motivacija da nastavimo dalje - zaključuje Tušek.

Možda ste propustili...

MEĐUNARODNO NATJECANJE

JVP Sl. Broda uspješan u Češkoj

ZASELAK KOJI NI GOOGLE “NE PREPOZNAJE”

Zvjerinjak makadamom na glasovanje do Svetoblažja

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

Najčitanije iz rubrike