Regija
OBUĆA S DUŠOM

Borosanama je 50 godina,
žele ih i u Japanu
Objavljeno 15. lipnja, 2018.
Jubilej obilježavaju novim modelima veselih dezena - s točkicama, prugicama, lastavicama...

VUKOVAR -Tvrtka Borovo počela je 1968. godine proizvodnju radne obuće za žene, a u proteklih su pet desetljeća borosane nosile na tisuće radnica. Ta je cipela s otvorenim prstima i petom bila i ostala neizostavan dio radne opreme mnogih žena koje su tijekom radnog vremena pretežito na nogama. Kako bi obilježili vrijedan jubilej, u Borovu su odlučili prigodno napraviti pet novih modela borosana i prezentirati ih domaćem i inozemnom tržištu.

- Nova je serija puno udobnija, napravili smo u proizvodnji određene tehnološke pomake i koristili isključivo prirodne materijale - rekla je Gordana Odor, predsjednica Uprave tvrtke Borovo.

Dodala je kako su za šarene modele borosana zainteresirani čak i u Japanu te se nada kako će ih uskoro izvoziti na tržište Dalekog istoka. Novi su modeli u veselim dezenima i krase ih točkice, prugice i lastavice. Marija Rušnov, voditeljica odjela marketinga u Borovu, pojasnila je kako modeli nisu promijenili oblik i dizajn, nego su uveli nove i vedrije boje te kvalitetnije materijale.

- Boje i print nove kolekcije su drugačiji, no i dalje se radi o anatomskoj obući koja ima uložne tabanice od modernih materijala pa su udobnije za hodanje - navela je.

Organizatorica proizvodnje u Borovu Jasna Pejić istaknula je kako proizvodnja para ove obuće traje oko 90 minuta i svaka prođe kroz ruke 30 djelatnica Borova.

- Dodatno su unaprijeđene i poboljšane, koristimo isključivo prirodne materijale, a rade se ručno u našem pogonu - rekla je Pejić i dodala kako dnevno proizvedu 250 pari.

Iz vukovarske tvrtke poručuju kako su borosane obuća s dušom koja u mnogima budi nostalgiju, ali i obuća čija proizvodnja 50 godina nikada nije prekinuta.

U vrijeme okupacije hrvatskog Podunavlja proizvodili su ih u pogonu u Donjem Miholjcu. Osmislio ju je tim stručnjaka različitih profesija na čelu s dr. Brankom Strinovićem i bio je to prvi tip obuće nastao u suradnji s ortopedom. Prva je Borosana proizvedena u plavoj boji, a već prve godine njezina proizvodnja dosegnula je više od 200 tisuća pari. Proizvodnja je maksimum dosegnula sredinom 70-ih i 80-ih godina prošloga stoljeća, kada je iznosila oko pola milijuna pari godišnje.

Dragana KORPOŠ

90

minuta traje proizvodnja para obuće, a svaka borosana prođe kroz ruke 30 djelatnica

U Borovu se dnevno proizvede 250 pari legendarne ženske radne obuće

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike