Regija
ŽUPANIJA IM NEĆE UZETI POSAO I PRIHODE

O raspolaganju državnom zemljom gradovi i općine mogu odlučiti do 1. srpnja
Objavljeno 15. lipnja, 2018.

Iako neke jedinice lokalne samouprave (JLS) u Vukovarsko-srijemskoj županiji (navodno takvih nije mali broj) nisu poštovale rok od 9. lipnja do kada su morale Ministarstvu poljoprivrede dostaviti programe raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske, čini se da ipak taj posao neće od njih preuzeti županijske službe za poljoprivredu. Naime, u tumačenju Ministarstva poljoprivrede stoji da ako programe ne naprave gradovi i općine, taj će posao preuzeti županijska uprava za poljoprivredu i, naravno, prihod od najma ili prodaje zemlje. Prihod od poljoprivrednog zemljišta dijeli se prema formuli 65 posto jedinici lokalne samouprave, 10 posto županiji, a 25 posto državi.

U Gradu Otoku prijedlog Programa raspodjele poljoprivrednog zemljišta je od 8. do 23. lipnja na javnom uvidu građanima koji mogu davati svoje primjedbe, o kojim će u roku od 30 dana odlučivati Gradsko vijeće. Dakle, ni Grad Otok nije do zakonskog roka, 9. lipnja, dostavio program na mišljenje županijskoj upravi za poljoprivredu i na suglasnost Ministarstvu poljoprivrede.

Prekratak rok

- Kratak je rok i ne samo mi nego mnogi JLS-ovi nisu stigli napraviti program raspolaganja. Ne znam je li itko u našoj županiji uspio dostaviti programe na vrijeme. Kod nas je, primjerice, ostalo još 520 hektara neraspodijeljene zemlje. Ne vjerujem da će taj posao prijeći u ruke županijskih službi jer toliko smo se borili da o tome kome dati, a kome ne dati zemlju odlučuju u JLS-ovima. Oni najbolje poznaju stanje na terenu pa se neće događati da netko uzima poticaj na zakorovljenoj zemlji. I sam sam se borio za to kada sam bio pomoćnik ministra poljoprivrede. Mislim da će rok biti prolongiran i da ćemo svi moći dostaviti svoje programe jer bez javnog uvida zainteresiranih u prijedlog raspodjele ne može se napraviti kvalitetan dokument – kaže načelnik Otoka, Josip Šarić.

Gradsko vijeće Vinkovaca je u utorak, 12. lipnja, usvojilo program raspodjele poljoprivrednog zemljišta. U Upravnom odjelu za gospodarstvo kažu kako je prijedlog programa bio na javnom uvidu 15 dana, od 21. svibnja do 5. lipnja, a prigovori su se mogli dostavljati do 8. lipnja.

- Budući da je Zakon stupio na snagu 1. ožujka ove godine, a Pravilnik 21. ožujka, a kako znamo da je rok za donošenje programa bio 9. lipnja, to je JLS-ovima ostavilo vrijeme od oko 80 dana za donošenje programa. U rok od 80 dana moralo se uračunati 15 dana za javni uvid te 30 dana za dobivanje suglasnosti Županije i Ministarstva. Iz ovoga je vidljivo da je lokalna samouprava imala na raspolaganju oko 35 dana za donošenje programa uz pribavljanje veće količine dokumentacije za samu izradu. Pritisnuto kratkim vremenskim rokovima, Ministarstvo poljoprivrede je 21. svibnja svim jedinicama poslalo obavijest u kojoj navode da program treba usvojiti općinsko/gradsko vijeće te se nakon toga on istodobno dostavlja na suglasnost Županiji i Ministarstvu – pojašnjavaju u vinkovačkom Upravnom odjelu za gospodarstvo i dodaju kako je na području Grada Vinkovaca 2188 hektara poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države.

U izradi

Kako nas je izvijestila Sandra Pinjuh, pročelnica Ureda župana, u Vukovarsko-srijemskoj županiji od 31 JLS-a njih 26 kontaktiralo je Županiju i zatražilo dokumente koje je Županija dužna izdati na temeljem Zakona o poljoprivrednom zemljištu (pripadnost pojedinih čestica sustavima navodnjavanja) ili je zatražilo neku pomoć odnosno mišljenje oko izrade programa pa im je poznato da ustrajno rade na njemu.

- K tome, od tih 26 jedinica, sedam ih je okončalo program i zatražilo mišljenje Županije na temelju spomenutoga zakona, za pet JLS-ova ne znamo u kojoj su fazi donošenja programa, a 19 ih okončava program. Županija će svima pomoći u pripremi programa, dat ćemo sve od sebe da ga svi donesu s prihvatljivim sadržajem i u prihvatljivo vrijeme te da svaki JLS samostalno provodi program raspolaganja – kaže Sandra Pinjuh. Miroslav Flego

Nema problema za one koji kasne

Na naš upit o prijavama, u Ministarstvu poljoprivrede mole da malo pričekamo s podacima koliko je JLS-ova dostavilo programe jer je rok prolongiran do 1. srpnja budući da neki nisu stigli sazvati gradsko ili općinsko vijeće kako bi usvojili program. Neće praviti probleme onima koji kasne s dostavom i misle kako ipak neće županije preuzeti posao raspolaganja zemljištem jer općine i gradovi sigurno se neće odreći izdašnog prihoda i učinit će što se od njih traži.

Možda ste propustili...

POTPORA OSOBAMA S AUTIZMOM

Predstava Aut Male scene iz Zagreba

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

Najčitanije iz rubrike