Mozaik
PROLJETNA BARANJSKA RAPSODIJA

Sto tamburaša zasvirat će
na središnjem gradskom
trgu u Belom Manastiru
Objavljeno 15. lipnja, 2018.

U srijedu, 20. lipnja, na središnjem gradskom trgu u Belom Manastiru zasvirat će 100 tamburaša iz raznih dijelova Hrvatske i inozemstva. Njihov koncert, kojim će ravnati maestro Alan Bjelinski, označit će završetak trodnevnog kampa učenika glazbenih škola i članova orkestara koji sviraju umjetničku tamburašku glazbu. Riječ je o manifestaciji Proljetna baranjska rapsodija, koja će ove godine biti održana treći put. Njezin su sadržaj jučer na konferenciji za novinare predstavili gradonačelnik Belog Manastira, Tomislav Rob, predsjednik Hrvatskog društva tamburaških pedagoga, Marko Sesar i ravnatelj belomanastirske Umjetničke škole, Miloš Grubić.

- Grad Beli Manastir će, sada već tradicionalno, biti domaćin mnoštvu mladih umjetnika iz cijele Hrvatske i inozemstva, što mi je posebno drago. Na taj način želimo promovirati tamburašku glazbu, našu kulturnu baštinu i naš grad kao kulturno središte Baranje - istaknuo je Rob, najavivši projekte vezane uz kulturu (banka notnih zapisa, promociju tradicionalnih instrumenata) uvrštene u Interventni plan. Pohvalio se i uspješnom glazbenom, odnosno umjetničkom osnovnom školom koja u Belom Manasturu djeluje već niz godina, izrazivši nadu da će jednog dana s radom započeti i srednja glazbena škola. O sadržajima trodnevnog kampa mladih umjetnika govorio je Sesar.

- Kao organizatore, raduje nas činjenica da iz godine u godinu raste interes za kamp u Belom Manastiru, gdje su se svi polaznici do sada ugodno osjećali. Polaznike očekuje naporan rad uz maestra Bjelinskog, koji svojom silnom energijom čini da tambure zvuče bolje. Osim radnog dijela, predviđen je i izlet u Zlatnu Gredu, u prostorije Udruge policijskih branitelja, koji će nam pripremiti baranjske gastro-delicije - objasnio je Sesar, nastavivši kako će koncert na središnjem trgu, čiji je početak najavljen u 20 sati, biti podijeljen u dva dijela. Prvi će dio, naime, biti umjetničkog karaktera, a drugi je rezerviran za najpopularnije glazbene brojeve. Najavio je i nastupe brojnih solista.

- U cijeloj priči značajno je i to što će na koncert stići i roditelji polaznika kampa, što je, na neki način, još jedna promocija Belog Manastira - podvukao je Sesar. Grubić je pak istaknuo kako će u orkestru zasvirati mladi svirači, učenici osnovnih i srednjih glazbenih škola, studenti i mladi svirači tamburaških orkestara koji sviraju umjetničku tamburašku glazbu. I.Getto

Članovi iz raznih dijelova Hrvatske

Članovi tamburaškog orkestra koji će se 20. lipnja predstaviti Belomanastircima i ostalim gostima iz raznih su krajeva Hrvatske.

- Orkestar čine mladi glazbenici iz Zagreba, Karlovca, Zaboka, Siska, Zaprešića, Međugorja te gotovo svih slavonsko-baranjskih gradova. Prošle godine stigli su gosti iz Banja Luke, a ove ćemo godine učiniti sve da nam se predstave i mladi tamburaši iz Subotice - rekao je Grubić, dodavši kako je osnovna pokretačka ideja pružiti mladim umjetnicima mogućnost suradnje s vrhunskim dirigentom i pedagogom te im stvoriti mogućnost dodatnoga umjetničkog usavršavanja i vlastitoga razvoja. U slučaju lošeg vremena koncert će biti održan u nastavno-sportskoj dvorani.

Najčitanije iz rubrike