Kultura
ZA SVJETSKI DAN GLAZBE U ZADAR DOLAZE BLIZANCI ANĐEOSKOG GLASA

Braća Teofilović i Miroslav Tadić, jedan od najcjenjenijih gitarista današnjice
Objavljeno 15. lipnja, 2018.

Posljednji koncert ove koncerte sezone 2017./18. u organizaciji Koncertnog ureda Zadar pripast će velikim umjetnicima – braći Teofilović i Miroslavu Tadiću, a sve u povodu Svjetskog dana glazbe!

Njihov koncert održat će se 21. lipnja u crkvi Sv. Nikole, u kojoj Koncertni ured Zadar organizira koncerte tijekom posljednje dvije godine i koja je postala jedno od najatraktivnijih koncertnih lokacija, kako zbog akustike tako i zbog mističnog ambijenta kojim zrači.

“Zdravlje je stanje ravnoteže. Tijela i duha. Bića i svijeta. Kad nestane ravnoteže, nastupa bolest. Tada, kaže predanje, valja otići na vidarice, posvećene izvore i umiti se rano, prije sunca. Ali kako pronaći vidarice? Sigurnih putokaza nema. Svatko ih mora naći sam. Možda u pjesmi. U ravnoteži glasa i instrumenta. U njihovoj igri i razgovoru.” - ovaj je tekst osim impresuma jedino što se može naći na omotu albuma Vidarica pjevačâ blizanaca Ratka i Radiše Teofilovića i gitarista Miroslava Tadića. Dva su iznimna pjevača tradicijskih pjesama iz Hrvatske, Makedonije, Srbije, Kosova, na tom nosaču zvuka prvi put ujedinila svoje glasove s instrumentom, gitarom i čarobnim prstima Miroslava Tadića. Tiho mumljajući Teofilovići usklade intonaciju, zatvore oči i tako ne gledajući jedan drugoga u istom trenutku zapjevaju. Čarobnu atmosferu između dvojice braće nenametljivom svirkom oplemenjuje gitarist. Nastaje sklad, ravnoteža duha i tijela, i to jezikom kojim oni najiskrenije progovaraju – glazbom!

Bit će to lijepa završnica sezone u kojoj je održano 18 koncerata pod sloganom “... jer glazba oplemenjuje!” Uz tu brojku treba napomenuti i 11 džez, blues, funky, world music i koncerata za mlade, osam radionica dobrog zvuka te čak šest tango večeri, u sklopu novog programa isključivo vezanog za Kneževu palaču pod novim sloganom “...jer glazba pokreće!”

Sezona je započela koncertom Simfonijskog orkestra HRT-a s dirigentom i solistom Enricom Dindom, a publici smo zatim priuštili nastupe još niza izuzetnih glazbenika i ansambala poput Stefana Milenkovića, Ivana Repušića, Zagrebačkog gitarističkog kvarteta, ansambla LADO, Katarine Livljanić, Martine Filjak, Edina Karamazova, Boštjana Lipovšeka, Berislava Šipuša, Pavla Dešpalja, Ivana Krpana i mnogih drugih.

Tradicijske pjesme s balkanskog područja

Možda ste propustili...

DANAS PROMOCIJA NOVE KNJIGE U DRŽAVNOM ARHIVU U OSIJEKU

Javnosti se predstavljaju zapisnici prezbiterskih vijeća Luga 1804. - 1865.

SPLITSKO I RIJEČKO KAZALIŠTE PREMIJERNO IZVELI "NORMU"

U naslovnoj ulozi Daniela Schillaci

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HNK OSIJEK - PUNOM PAROM NAPRIJED

Umjesto “Mary Poppins”, u svibnju mjuzikl “Sugar”

2

PROMOCIJA ROMANA “BLATO U DVORIŠTU”

Nepristojno je biti pristojan, kaže Cvetnić

3

DANAS PROMOCIJA NOVE KNJIGE U DRŽAVNOM ARHIVU U OSIJEKU

Javnosti se predstavljaju zapisnici prezbiterskih vijeća Luga 1804. - 1865.