Tehno

Uvođenjem naprednih 5G funkcionalnosti Vipnet podiže kvalitetu mreže na obali i otocima
Objavljeno 15. lipnja, 2018.

Vipnet nastavlja razvoj 5G transformacije, pa je tako kombinacijom širenja optičke infrastrukture napravljen i tehnološki iskorak u mobilnoj prijenosnoj mreži, temeljen na modernizaciji radiorelejnih mikrovalnih sustava koji se koriste za ostvarivanje visokih telekomunikacijskih kapaciteta. Pametnim radiodizajnom Vipnetovi stručnjaci ostvarili su pokrivanje 1500 kvadratnih kilometara morskih prostranstava oko otoka Lastova sa samo jednom baznom stanicom. Podloga za to su MIMO i edge computing tehnologije. Edge computing je tehnologija primjene značajne procesorske snage na udaljenim lokacijama, odnosno na poziciji same bazne stanice. MIMO tehnologija skraćenica je za engleski pojam Multiple-input multiple-output i odnosi se na matematički model komunikacijskog sustava s više prijamnih i odašiljačkih antena. MIMO tehnologija omogućuje znatna poboljšanja u propusnosti i dometu bez potrebe za povećanjem frekvencijskog opsega ili odašiljačke snage. Ova tehnologija općenito povećava ukupnu učinkovitost bežičnih komunikacijskih sustava što je posebno značajno za nautički turizam, međunarodne trajektne linije, ali i stanovnike otoka. Konkretno, s pomoću MIMO tehnologije Vipnet ostvaruje 20 posto bolje LTE pokrivanje.

Tomislav Makar posebno je istaknuo izazove u mobilnom pokrivanju suburbanih i ruralnih područja: “Dok u gradovima mobilna mreža dopunjuje fiksnu infrastrukturu i dodatno olakšava svakodnevni rad i život, u ruralnim je krajevima ona jedini način da se dovoljno agilno dovede broadband i brzine predviđene Digitalnom Agendom, ali i da se smanji postojeći digitalni jaz. Zbog toga je Vipnetova mobilna mreža trenutno čak i na većim kapacitetima i brzinama u ruralnim krajevima i na lokacijama gdje nema fiksne infrastrukture. Turistički orijentirana područja poput priobalja i otoka poseban su izazov zbog značajnih kapacitivnih potreba. Vipnet ta područja pokriva inovativnim rješenjima preko radiorelejnih veza koje danas donose gigabitne kapacitete do otočke telekomunikacijske infrastrukture. Time se stvaraju preduvjeti da otoci imaju jednaku kvalitetu širokopojasnog interneta kao i gradovi. Prezentacija novih 5G funkcionalnosti koje su već danas dostupne u Vip mobilnoj mreži još jednom potvrđuje Vipnetovu posvećenost zadovoljavanju vrhunskog korisničkog iskustva, ali i lidersku poziciju u razvoju 5G tehnologije u Republici Hrvatskoj.”

Nova serija robota, koja je na hrvatskom tržištu od četvrtka, 24. svibnja, bitno je poboljšana u odnosu prema prethodnom izdanju, i to u obliku modernijeg izgleda, veće i otvorenije mogućnosti interakcije s robotom, jednostavnijeg procesa slaganja, bogatijeg i zabavnijeg edukativnog sadržaja. Koristeći senzore dodira, robot se sada može programirati da reagira na škakljanje, a svoje raspoloženje može iskazati s pomoću šest raznobojnih lampica. Također, roboti će biti dostupni i u različitim bojama. Same komponente robota izrađene su od materijala koji su pomno birani sa svrhom veće sigurnosti, trajnosti i boljeg korisničkog iskustva.

Možda ste propustili...

HUAWEI PREDSTAVIO NAJNOVIJU SERIJU

FreeClip slušalice za novo iskustvo slušanja

NAJVEĆI GLOBALNI PRUŽATELJ RJEŠENJA ZA DATA CENTRE

Digital Realty povećava kapacitet data centra u Zagrebu

Najčitanije iz rubrike