Tehno
POMOĆ U PREZENTACIJI

Test: Logitech R500
Objavljeno 15. lipnja, 2018.
Ako ste napredniji korisnik, možete instalirati i poseban Logitech softver koji omogućava dodatno upravljanje

Logitech i prezenteri vrlo su bliski. Ovaj ih je proizvođač računalne periferije proizveo doista mnogo u svom postojanju. Od profesionalnih do manje zahtjevnih, uz Logitech svatko je mogao odabrati prezenter za sebe i namjenu za koju je trebao. Ovaj put u ruke nam je stigao posljednji i tek nedavno predstavljen model Logitech R500.

Jednostavne kontrole

Ako ste osoba koja često u tvrtki, školi ili na fakultetu drži predavanja, onda sigurno imate jasnu viziju o tome kakav prezenter treba biti. U fokusu su vjerojatno jednostavnost korištenja, odnosno plug&play funkcionalnost, intuitivna uporaba te možda ergonomija i domet. Upravo na svim ovim područjima Logitech R500 doslovno briljira. Sam Logitech R500 izrađen je od kvalitetne plastike, dojam pod prstima je kao da je plastika brušena, meka. Ovo je super, jer ako ste jedan od paničara i uhvati vas trema, a dlanovi se počnu znojiti, prezenter će ostati u rukama. Kvaliteta izrade upućuje na to kako je ovdje riječ o uređaju koji će trajati dugo. Slijedi povezivanje s računalom. Ono možemo izvesti na dva načina. Brži i jednostavniji način je s pomoću majušnog prijamnika koji je pospremljen s donje strane Logitech R500 prezentera. Dovoljno ga je samo ukopčati u USB port računala i prezenter će odmah postati funkcionalan. Sljedeći način povezivanja je s pomoću Bluetooth veze, a proces je identičan bilo kojem drugom povezivanju Bluetooth uređaja. Domet koji Logitech R500 može uhvatiti iznosi oko 20 metara od računala, a sigurni smo da se toliko od zaslona (ili projekcije) prezentacije nećete udaljiti. Nakon povezivanja spremni ste za rad. Samo rukovanje jednostavnije ne može biti. Na prezenteru su tipke za naprijed i natrag te laser za isticanje nečeg važnog ili pokazivanje nečeg na prezentaciji.

Besprijekorno

Kada smo već dobili u ruke prezenter, i sami smo se morali okušati u prezentaciji. Ovo nas je podsjetilo na to koliko još tvrtki, ali i obrazovnih ustanova pri prezentaciji koriste ljudsku snagu. Znate ono, netko postavi prezentaciju, pa ima pomoćnika koji vrti slajodve. Možda malo sve izgleda otužno tako, a kako biste izbjegli ostavljanje takvog dojma u 2018. godini definitivno se morate opremiti prezenterom. Nego, vraćamo se na našu prezentaciju. Koristimo alat Prezi i popularni PowerPoint, a Logitech R500 radi u oboma besprijekorno. Ako ste napredniji korisnik, možete instalirati i poseban Logitech softver. On omogućava dodatno upravljanje prezentacijama, gumbima, postavlja brojač vremena i slično, što vam može značiti pri prezentaciji. Osim toga pokazuje i stanje baterije, koja je usput rečeno jedna obična AAA, pa ako i ostanete bez baterije, promjena je brzinska. Mogućnost nesmetanog kretanja pri prezentaciji, interakcija s publikom, laserski pokazivač i općenito nastup koji ostavljamo korištenjem Logitech R500 stvara od nas vrsnog prezentatora. S obzirom na to da su se i mnogo važniji prezentatori odlučili za uporabu Logitech rješenja, ostavlja nam samo prostor za preporuku za Logitech R500. Cijena od približno 400 kuna (pa i manje) povoljna je za mogućnosti i nastup koji će vam R500 omogućiti.

Marin REŽIĆ

Cijena od približno 400 kuna (pa i manje) povoljna je za mogućnosti i nastup koji će vam R500 omogućiti