Sport
IZABRAN DOMAĆIN SVJETSKOG PRVENSTVA 2026.

Za osam godina igrat će se u SAD-u, Meksiku i Kanadi
Objavljeno 13. lipnja, 2018.

Svjetsko nogometno prvenstvo 2026. godine održat će se u SAD-u, Kanadi i Meksiku. Tako je jučer odlučeno na kongresu FIFA-e u Moskvi, gdje se glasovalo o dvije kandidature koje su prošle nominaciju. U igri su bile zajednička kandidatura zemalja sjevernoameričkog kontinenta, SAD-a, Kanade i Meksika, te ona pojedinačna Maroka, a uvjerljivo je, sa 134 naspram 65 glasova, slavila ona zajednička. Tako će se prvi put u povijesti SP održati u tri zemlje, a do sada jedini put kada domaćin nije bio samostalan igralo se 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji.

SAD, Meksiko i Kanada u svojoj kampanji najavili su organizaciju “najluksuznijeg svjetskog prvenstva u povijesti”, a to će prvenstvo biti i prvo na kojemu će se igrati u proširenom formatu, s čak 48 reprezentacija. Prema najavi, SAD bi bio domaćin za 60 utakmica, uključujući sve od četvrtfinala, dok bi Meksiko i Kanada ugostili po 10 utakmica.

SAD i Meksiko već imaju iskustva s ograniziranjem najvećeg svjetskog nogometnog događaja. Amerikanci su bili domaćini 1994. godine, koje je još uvijek najposjećenije u povijesti, dok je Meksiko bio domaćin dva puta, 1970. i 1986. godine. Kanada je do sada bila domaćin tek SP-u nogometašica, i to 2015. godine. Maroku je ovo već peta neuspješna kandidatura, jer su već pokušavali dobiti SP 1994., 1998., 2006. i 2010. godine.

Pretpostavlja se da je prilikom glasovanja presudilo i to što SAD, Meksiko i Kanada praktički već sada imaju spremne stadione. U konkurenciji su 23 stadiona, SP će se igrati na njih 16, dok bi Maroko tek trebao uložiti znatna sredstva za izgradnju i renoviranje 14 stadiona. Usto, sjevernoamerička kandidatura najavljuje i daleko veći prihod, što u FIFA-i nikako nisu zanemarili. Sva tri domaćina očekuju izravan plasman na SP, kao što je to i prije bio slučaj, što FIFA tek treba potvrditi, no s obzirom na povećan format, to bi trebalo biti izgledno. G. Roguljić

Možda ste propustili...

TURNIR NA MAČKAMAMI

Memorijal "Goran Zobundžija"

JUNIORI NADOMAK FINALA

Dokazali tko je sila na konju

Najčitanije iz rubrike