Sport
PUT U KALINJINGRAD

Ako budemo pravi, Nigerija
nema baš nikakvih izgleda
Objavljeno 13. lipnja, 2018.
- Dižemo se iz dana u dan, sve nam odgovara i jedva čekamo utakmice

Hrvatski reprezentativci broje još sitno do prvog nastupa na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Ostala su još dva dana do dvoboja s Nigerijom, koji se igra ove subote od 21 sat u Kalinjingradu.

Vatreni pod palicom izbornika Zlatka Dalića odrađuju treninge u svojoj pripremnoj bazi u Iličevu, svi hvale dobru atmosferu i izostanak ozljeda, a dan uoči odlaska u Kalinjingrad pred novinare je izišao dalmatinski dvojac Nikola Kalinić i Ivan Perišić. Solinjanin i Omišanin iznijeli su svoja očekivanja uoči Nigerije, ali i očekivanja od svjetske smotre u Rusiji, koja je možda i posljednja prilika ove sjajne hrvatske generacije da napravi nešto više na velikom natjecanju.

U najboljim godinama

- Dižemo se iz dana u dan, sve nam odgovara i jedva čekamo utakmice. Možete biti sigurni da ćemo svi dati sto posto protiv Nigerije, naravno i dalje - najavio je Ivan Perišić u Iličevu. Dečki su puni samopouzdanja, to im itekako treba, od njih se traže i očekuju pobjede i pobjednički gard. Ovo je generacija koja bi napokon trebala razveseliti naciju, koja pak predugo čeka pravo izdanje naših nogometnih zvijezda.

- Ne znam je li ovo zadnja šansa, ali istina je da je većina igrača u najboljim godinama i da će možda neki igrači biti spremni za još jedan pokušaj. Na SP-u u Brazilu nedostajalo nam je dosta toga, na Euru u Francuskoj možda samo faktor sreće. Sjetite se samo one nesretne utakmice protiv Portugala i našeg ispadanja. Dominirali smo, imali svoje prigode, a na kraju smo primili pogodak iz protunapada tri minute prije kraja. Tamo smo imali kemiju, jako dobru atmosferu i uspijemo li je prenijeti ovamo u Rusiju, nema straha - dodao je Perišić, kojemu je Svjetsko prvenstvo u Rusiji četvrto veliko natjecanje u hrvatskom dresu. Debitirao je na Euru 2012., kada je momčad vodio Slaven Bilić, bio ponajbolji igrač na SP-u u Brazilu pod ravnanjem Nike Kovača, a briljirao je i na EP-u 2016. pod vodstvom Ante Čačića. Četvrto natjecanje, četvrti izbornik i vrijeme za nešto veliko.

- Nije to bilo loše s moje strane, ali to ništa ne znači ako ne napravimo neki vrjedniji rezultat. Svi moramo biti na visokoj razini želimo li nešto postići, a dosadašnja iskustva mogu mi pomoći. Nadam se da ću biti sve bolji i bolji, ali na kraju nisu bitni pojedinci, bitna je cijela momčad, ne samo mi nogometaši i stručni stožer nego i oružari, liječnici... - istaknuo je Omišanin važnost zajedništva momčadi.

Od Perišića i Ante Rebića očekuje se da na krilnim pozicijama budu stalna prijetnja za suparničke obrane.

- Mislim da Hrvatska mora imati dva prava krila i da to konačno ima, čak i tri s Pjacom, koji se vraća nakon ozljede. I on će biti na potrebnoj razini, tako da stvarno na ovom SP-u imamo 23 vrhunska igrača. Izbornik naposljetku odlučuje tko će igrati, a mi smo svi u službi momčadi.

Obećavam, zabijat ćemo

Perišić, kao i ostali reprezentativci, naglašava kako je dobar start jako važan, a on je već u subotu, čekaju nas Nigerijci.

- Pobjeda bi nam dala samopouzdanje i bilo bi nam lakše u nastavku natjecanja. Maksimalno poštujemo Nigeriju, koja se redovito kvalificira na velika natjecanja, ali sve je na nama i tako ćemo se postaviti na terenu - zaključio je Perišić.

Od napadača Nikole Kalinića očekuje se da zabljesne upravo u Rusiji. Kaže, ako mu izbornik da prigodu, bilo bi lijepo zabiti protiv Nigerije, koja neće biti lagan suparnik kako neki misle.

- Bolje da oni misle o nama nego mi o njima. Treba pokazati respekt, ali prije svega mi se moramo dobro pripremiti jer je najvažnije uzeti ta tri boda na startu. Nigerija je slična Senegalu, ima dobru kontru i polukontru, imat će šanse i protiv nas, ali ako budemo pravi, dobit ćemo. To uopće nije sporno.

Napadači moraju biti na visokoj razini, SP je natjecanje gdje se mora iskoristi svaka prigoda.

- Kad bude bitno, budite sigurni da ćemo zabiti. Obećanje? Da, to je obećanje - zaključio je napadač koji u “kockastom” dresu ima 42 nastupa i zabio je 15 pogodaka. I. Liović

Nikola Kalinić

hrvatski napadač

Nigerija igra jako dobro, utakmica će biti teška i čvrsta, ali ako budemo pravi, pobjeda neće doći u pitanje

početak

OSTALA SU JOŠ DVA DANA DO SUSRETA S NIGERIJOM

Možda ste propustili...

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

SAVATE PRVENSTVO HRVATSKE

HUS-u četiri medalje

Najčitanije iz rubrike