Sport
OTVARANJE SP-A NA STADIONU LUŽNIKI

Rusi žele probuditi optimizam navijača
Objavljeno 14. lipnja, 2018.

Današjnom utakmicom domaćina Rusije i Saudijske Arabije na moskovskom stadionu Lužniki (17 sati) počinje 21. Svjetsko nogometno prvenstvo. Susret je to skupine A, u kojoj će sutra dvoboj 1. kola odigrati i Urugvaj i Egipat, a u kojoj svaka od četiri reprezentacije vjeruje kako za nju ima mjesta u drugom krugu.

Teško je prisjetiti se kada je neki domaćin SP-a s toliko nepovjerenja svojih navijača dočekao start prvenstva. Iako na papiru ima najmanje tešku skupinu od svih osam, većina Rusa nema previše optimizma o mogućnostima ove reprezentacije. Nije tome dakako pripomogla ni serija neuspjeha u prijateljskim utakmicama, u kojima „zbornaja“ nije upisala pobjedu u posljednjih sedam. Čak ni činjenica da su u tom nizu bili i vrlo jaki suparnici, kandidati za naslov (Argentina, Španjolska, Brazil, Fran cuska), nije smanjila razočaranje u najvećoj europskoj zemlji. Zato su ruski nogometaši danas pod posebnim pri tiskom, s obzirom na preostala dva suparnika u skupini svi S. Arabiju vide kao najlakšeg te si Rusi bez sva tri boda iz ovog susreta smanjuju izglede za prolazak. Malu utjehu Rusima bi mogao donijeti podatak da do sada ni jedan domaćin SP-a nije pretrpio poraz u prvom susretu, većina ih je pobijedila (15), a izbornik Stanislav Čerčesov vjeruje kako će nakon ovog dvoboja raspoloženje nacije biti mnogo bolje.

- Svi moramo slušati kritike, to je normalno, kao i to da se ponašamo što prirodnije u situaciji kada smo pod dodatnim povećalom javnosti. Meni to ne smeta. Uostalom, i pohvale su svojevrsna kritika. Želimo da javno mišljenje o nama bude bolje nakon prve utakmice, a to ćemo ostvariti našom dobrom izvedbom - izjavio je Čerčesov, istaknuvši kako je sretan što Rusija potpuno spremno dočekuje SP, i u natjecateljskom, ali i u organizacijskom smislu.

Rusija kao samostalna reprezentacija još nije prošla skupinu SP-a, a dugo čekanje na sličan rezultat Saudijci su ostavili iza sebe, njima je ovo peti SP, prvo nakon 2006., a skupinu su prošli samo u debiju 1994. Prvi put igrat će na otvaranju, što im je dodatni motiv, zbog milijunskog auditorija, a unatoč tome što protiv do maćina nikada nije jednostavno igrati, vjeruju kako danas mogu uspješno početi put prema svom cilju – osmini finala.

- Sretni smo što igramo na otvaranju najvažnije svjetskog sportskog događaja. U prijateljskim utakmicama po kazali smo visoku razinu igre, što je potvrdio i dvoboj s Njemačkom, te da smo među najjačim azijskim re prezentacijama. Naša je ambicija ovdje prolazak skupine - rekao je u najavi susreta kapetan Osama Hawsawi. G. Roguljić

RUSIJA - S. ARABIJA

Početak: 17 sati

Akinfejev-Abdullah

Ignaševič - Alshahrani

Granat - O. Hawsawi

Kudrjašev - M. Hawsawi

Samedov - Al-Harbi

Džagoev - Al-Shehri

Jerokin - Al Moghawi

Golovin - Al-Jassim

Žirkov - Ateef

Mirančuk - Al-Dawsari

Smolov - Al-Sahlawi

Stadion: Lužniki

Kapacitet: 81.000

Sudac: Nestor Pitana (Argentina)

Možda ste propustili...

KREĆE POLUFINALNA SERIJA DOIGRAVANJA ODBOJKAŠA ZA PRVAKA HRVATSKE

Mursaši kod Ribola Kaštela priželjkuju reprizu Kup izdanja

MALA ODBOJKA NA REGIONALNOJ RAZINI

Rivalima motiv za dalje, Mursi primat

Najčitanije iz rubrike