Sport
KAOS U REDOVIMA FURIJE

Španjolci potjerali izbornika Lopeteguija, na klupu sjeo Hierro
Objavljeno 13. lipnja, 2018.

Samo dan uoči početka Svjetskog nogometnog prvenstva jedan od favorita natjecanja, reprezentacija Španjolske, ostao je bez izbornika! Nakon objave “dali smo otkaz izborniku Lopeteguiju” mnogi su se zapitali je li to uopće moguće i kako jedna ozbiljna reprezentacija kao Španjolska može to napraviti. No, sve je moguće.

Julen Lopetegui dobio je ekspresno otkaz na klupi “furije” nakon što je objavljeno da je potpisao ugovor s Real Madridom i da nakon Rusije ide na klupu “kraljeva”. Nije problem u tome koga je preuzeo i s kim je potpisao, nego što je to tajio i vjerojatno bi to i dalje bila tajna da vijest nije procurila u kampu reprezentacije i uzburkala duhove.

- Zahvaljujemo Julenu za sve što je napravio, jer on je jedan od najzaslužnijih za naš plasman u Rusiju, no prisiljeni smo ga otpustiti. Svim zaposlenicima u Savezu mora biti jasno da se neka pravila ponašanja moraju poštovati - bio je odrješit predsjednik Španjolskog nogometnog saveza Luis Rubiales, koji je zamjerio Lopeteguiju što je pregovore s Real Madridom odradio bez znanja Saveza.

Što se Lopeteguija tiče, on je reprezentaciju Španjolske preuzeo prije dvije godine, nakon završetka Eura u Francuskoj, kada je u mirovinu otišao Vicente del Bosque. Pod njegovim vodstvom “furija” je bila impresivna, završivši kao prva u skupini, ispred Italije, s devet pobjeda i jednim remijem u deset utakmica, uz nevjerojatnu gol-razliku od 36:3. Ukupno je vodio Španjolsku u 20 utakmica, a ostvario je 14 pobjeda i šest remija, bez poraza. Gol-razlika je 61:13...

Španjolski savez ekspresno je reagirao i u Rusiji predstavio novog izbornika.

- Fernando Hierro obnašat će ulogu izbornika španjolske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji - naveo je Španjolski savez.

U momčadi šok i nevjerica, ali samo u dijela igrača. Navodno oni koji nose Realov dres već nekoliko dana znaju tko će im nakon SP-a biti trener, o tome su počeli i govoriti, pa je sve procurilo u javnost. I kad se saznalo, vijest o tome tko će im biti trener, službeno su potvrdili Real Madrid i Lopetegui, koji je pak u Rusiju došao s velikim ambicijama, a odlazi pognute glave.

- Ne osjećam se izdano, ne mogu to baš tako reći, ali ovakvo nešto ne možemo tolerirati. Za njegov odlazak u Real saznao sam samo pet minuta prije službene objave. Ne ulazim u poslovanje kluba, ali Savez je prisiljen ovako djelovati - dodao je Rubiales.

Nije uobičajeno da se otkaz izborniku uručuje nekoliko dana prije prvog nastupa na SP-u, a posebice ne izborniku koji je bio uspješan.

- Pobjeđivanje je važno, ali postoje važnije stvari, kao što su principi rada. Iako je Lopetegui vrhunski trener, morali smo ovako reagirati.

Princip je princip, čak i kad igrači mole da odluka ne bude tako drastična. Lopeteguijevo preuzimanje Real Madrida, potpis ugovora bez znanja Saveza bili su kap koja je prelila čašu, no igrači, na čelu s kapetanom Sergiom Ramosom, stali su na stranu sad već bivšeg izbornika i pokušali uvjeriti šefa Saveza da ostane, ali nisu uspjeli. I. Liović

Lopetegui ne smatra da je pogriješio, premda priznaje da je odluka o potpisu s Realom donesena u pogrešno vrijeme

Najčitanije iz rubrike