Novosti
VLADIN URED ZA SUZBIJANJE ZLOPORABE DROGA:

Raste konzumacija kokaina, problem i psihoaktivne droge
Objavljeno 14. lipnja, 2018.

Konzumacija kokaina u Hrvatskoj raste, a problem je i rast broja novih psihoaktivnih droga za koje se ne zna kakve posljedice imaju za zdravlje, istaknuo je u srijedu ravnatelj Vladinog Ureda za suzbijanje zloporabe droga Željko Petković uoči tematske sjednice saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, na kojoj će biti predstavljeno Europsko izvješće o drogama za 2018.

"Kao u Europskoj uniji, i u Hrvatskoj je zabilježen porast konzumacije kokaina, koji je nažalost sve čišći i čišći. Unatrag dvije do tri godine dolazi do rekordne proizvodnje i bombardiranja tržišta novim količinama kokaina", izjavio je Petković, dodajući da je u posljednjih nekoliko godina zabilježen porast proizvodnje opijuma u Afganistanu, ali i porast prerade sirovog opijuma u Europi.

Uz povećanje proizvodnje, povećava se i dostupnost, a problem je i trgovina preko interneta, kazao je. Kao problem Petković je izdvojio i nove psihoaktivne droge čiji broj raste i čija je prevalencija prema posljednjim podatcima oko 7 posto. "Trenutačno se prati oko 650 različitih tvari na području Europe, a najveći je problem što nitko ne zna kakve su posljedice konzumiranja." Što se tiče marihuane, rekao je, ona je najzastupljenija droga na tržištu Europe te se više od 70 posto zapljena na europskom tržištu odnosi upravo na tu drogu.

Predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja Linić istaknula je da je tržište droga vrlo kompleksno te da zahtijeva interdisciplinaran pristup. "U 2016. u odnosu na 2015. u Hrvatskoj se broj zapljena povećao za 25 posto, što govori da je to nešto s čim se moramo boriti i suočavati", kazala je.

Europsko izvješće o drogama za 2018. na tematskoj sjednici saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku predstavit će voditelj Sektora za tržišta, kriminal i smanjenje ponude droga pri Jedinici za rizike u javnoj sigurnosti Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) Andrew Cunningham.

"Ovo godine u izvješću izdvajamo određene aspekte upotrebe sintetičkih droga i porasta upotrebe sintetičkih opijata, što predstavlja veliki javnozdravstveni izazov", kazao je Cunningham. EMCDDA je decentralizirana agencija EU-a sa sjedištem u Lisabonu koja je zadužena za praćenje stanja problematike droga na europskoj razini. Jednom godišnje predstavlja Europskom parlamentu Godišnje izvješće o stanju droga u Europskoj uniji te također izvješćuje Europsku komisiju o provedbi mjera i učinkovitosti EU Akcijskog plana za droge koji osigurava provedbu temeljnih odrednica EU Strategije za droge. Hina

Među lubenicama pronašli 423 kilograma marihuane iz BiH

Više od 400 kilograma marihuane skrivene u kamionu među lubenicama, vrijedne gotovo milijun eura, zaplijenila je hrvatska policija i carina u ponedjeljak oko ponoći na graničnom prijelazu Vinjani Donji nedaleko od Imotskog, objavila je u srijedu splitsko-dalmatinska policijska uprava. Nakon što su jučer završili kriminalističko istraživanje u tom slučaju u kojemu su za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama kazneno prijavili 56-godišnjeg državljanina Crne Gore, o rekordnoj zapljeni marihuane (422,3 kilograma) splitsko-dalmatinska policija izvijestila je na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SPRJEČAVANJE NEREDA NA SPORTSKIM NATJECANJIMA

Tko odbije testiranje na alkohol ili droge, neće moći na stadion

2

BOŽO GALIĆ, VUKOVARSKO-SRIJEMSKI ŽUPAN

Do sada je ugovoreno i u provedbi su projekti vrijedni gotovo tri milijarde kuna

3

PRAZNIK KOJIM REPUBLIKA HRVATSKA OBILJEŽAVA POVIJESNU ODLUKU SABORA

Posljednji Dan državnosti 25. lipnja?