Svijet
SKOPLJE I ATENA POSTIGLE DOGOVOR

Makedonija će postati Sjeverna Makedonija
Objavljeno 13. lipnja, 2018.

Ime "Sjeverna Makedonija" kompromisno je rješenje koje su Atena i Skoplje postigli nakon 27 godina dugog spora o nazivu Makedonija, koji je tu zemlju spriječavao da postane član zapadnih institucija, prenose agencije.

Makedonski premijer Zoran Zaev objavio je da će novo ime njegove države biti "Republika Sjeverna Makedonija", prenosi Reuters. Dogovor o priznanju Makedonije pod imenom Sjeverna Makedonija potvrdio je i dužnosnik grčke vlade. "Dogovorili smo se, sretan sam!", rekao je grčki premijer Alexis Tsipras za televiziju ERT, prenosi dpa. Zaev je rekao kako bi se sporazum s Grčkom o novom imenu Makedonije, mogao zaključiti već sljedećeg vikenda. On je pozvao oporbu da podrži dogovor o imenu s Grčkom te rekao kako će on omogućiti Makedoniji pristup NATO-u i Europskoj uniji, koji je zbog spora oko imena priječila Grčka.

Grčki premijer Tsipras rekao je kako će sporazum omogućiti jasno razlikovanje između grčke pokrajine Makedonije i zemlje Makedonije.

Napredak u sporu oko imena Makedonije, koja se u vlastitom ustavu naziva Republika Makedonija, ali je u Ujedinjene narode primljena pod privremenim imenom Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija do rješenja spora s Grčkom, došla je nakon pojačane diplomatske aktivnosti i poboljšanja odnosa između dviju država od početka ove godine. Atena je od Skoplja tražila da promijeni ime države tako da mu doda geografski atribut, kako bi bilo različito od povijesne grčke pokrajine istog imena. Skoplje će za promjenu imena morati mijenjati svoj ustav, piše dpa. Grčka će nakon postizanja sporazuma prestati blokirati ulazak Makedonije u NATO savez i stvaranja prepreka članstvu u Europskoj uniji.H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike